Životinjsko carstvo Montija Pajtona

Fierce creatures (Ta opasna stvorenja)Pitanje je kako smanjiti troškove i privući posetioce. Kazaću vam. Moje iskustvo na TV Oktopodu kaže da publiku  širom sveta privlači – NASILJE. O, da! Silvester Stalone nije postigao ono što je postigao igrajući likove Džejn Ostin. Stoga, u našem Zoo vrtu mesta ima samo za životinje potencijalno opasne. Za krvoločne zveri! Ostale će, bojim se, morati da idu.

Samo je iz usta Džona Kliza ova izjava mogla da zazvuči smešno. U suštini stoji jedna surova (da ne kažem krvoločna) ideja koja je svog maha uzela ne samo te, kako se sada čini daleke, 1997. godine, nego se velikom brzinom proširila na celokupno društvo, zauzimajući vodeće mesto u medijima, malim i velikim društvenim krugovima, umetnosti, sportu, javnom i svakodnevnom životu. Nasilje je postalo zabava, psihoterapija, oruđe i jedna od centralnih tema onoga što se danas zove civilizacija.

A Fish Called Wanda (Riba zvana Vanda)Citat sa početka preuzet je iz filma Ta opasna stvorenja (ili surova, ili krvoločna – Fierce Creatures), koji predstavlja neku vrstu nastavka genijalne komedije iz 1988. Riba zvana Vanda (A Fish Called Wanda), budući da je čini ista ekipa „pajtonovaca“ u sastavu Džon Kliz i Majkl Pejlin, a stvaranju filma pomogao je i Teri Džons. Upravo zbog ove oprobane ekipe kroz ova dva filma ne provejava mračna atmosfera, iako bi često bilo razloga na to, budući na tematiku kojom se bave, već sve dobija drugačiji, optimističniji smisao. Ovo je još jedan dokaz da je vedriji pogled na svet moguć, a da ta vedrina nije isto što i naivnost ili površnost. Ipak, krunu svega čini gluma Kevina Klejna, koji je sa punim opravdanjem za ovu ulogu dobio Oskara, onda kada je ta nagrada možda nešto i vredela. Dugo nisam videla da glumac u sebi odjednom može da sadrži nekoliko oprečnih karaktera i da ih sa toliko žara reprodukuje, da se istovremeno plašite i smejete kao ludi na brašno. U narednom filmu Kevin Klejn glumiće dva glavna lika.

Devet godina kasnije pojavljuje se i drugi film, Fierce Creatures, koji iako deli dosta sličnosti sa prethodnim, ne može da sakrije surovost ne životinja, već sveta u koji su one smeštene. Ogromne korporacije, ljudi sa vrhova koji misle da su besmrtni, obezvređenost živih bića i njihovo svođenje na puki marketinški trik, izviru ispod dobropoznatog humora posle koga se čini da je sve lakše.

Ne mogu reći da sam zaluđenik filmovima, niti da sam ih pogledala na hiljade. Ali sve ono što gledam (pa i čitam, isto se ovo odnosi i na knjige), radim sa punom pažnjom, a reči, muzika, scene mi ostaju danima. Ovi filmovi su me svakako nasmejali, čineći taj smeh ne privremenim i ovlašnim, već donoseći olakšanje u sagledavanju sveta u kome živimo. I danima se pitam kako se sa svim lošim stvarima nositi, kako se izboriti jednom kada ih postanemo svesni? Odgovore na to pitanje tražim od uspešnih ljudi, ne u ekonomskom, već u jednom prefinjenijem smislu. Želim da čujem šta imaju da kažu oni koji su svojim intelektom, radom i čovečnošću uspeli da sačuvaju osmeh. Do tada, uživam u ovome što je već stvoreno. Učim da se smejem.

A nedavno su „pajtonovci“ proslavili 40. godina svog stvaralaštva. U tu čast, pogledajte „nešto sasvim drugačije“ na njihovom YouTube kanalu.

7 oдговора на “Životinjsko carstvo Montija Pajtona

 1. Nisam gledao ove filmove, ali sve ono što nas menja i oblikuje kao ličnosti, vredno je svakog trenutka provedenog uz to delo. Bilo da govorimo o nekoj knjizi, filmu, stripu, pesmi…

  Jes’ da je lista neodgledanih filmova preduga, a vremena (ali onog koje se poklapa sa raspoloženjem…) sve manje, no tvoje mišljenje jako cenim, stoga +2 na toj listi! 😉 „Vanda“ je kult. 🙂

  (Inače, planiram za Sajam da uzmem onu zbirku kineskih priča, a i još nešto, ali biće jedan post o tome uskoro…)

  Poz! 😀

 2. O da, baš zbog tog „oblikovanja“ biram čemu posvećujem vreme! Najviše mrzim kada posvetim vreme nečemu, a to me nije niti odmorilo, niti zabavilo, niti zainterosovalo, jednom rečju – ni na koji način me nije pokrenulo.

  I da javiš kako su ti se dopali filmovi. 🙂

  Ah, Sajam! Ove godine će biti prvi put posle…. hm…. 15 godina da neću otići da ga posetim. No dobro, čuvam parice, pa kada budem mogla, obilazim omiljene izdavače i knjižare da bih makar malo nadoknadila propušteno. Ali verujem u tebe da ćeš mi preneti utiske i zanimljivosti sa Sajma. Je l’ da da se ne varam? 😉

 3. Nisam ni znao za ovaj drugi film, Fierce Creatures, moram ga nabaviti. Riba zvana Vanda je legendarna komedija, stvarno odlicna. A ni ovaj tekst nije nista slabiji 🙂

 4. Stefane, ako ti se dopala Vanda, dopašće ti se i ovaj. Drugačiji je, ali ne manje vredan. i naravno… hvala. 🙂

  Dafe, srezaćemo ti malo „cirkusa“!

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *