Poreklo spema (spam, spam, spam)

SpemStvarno neverovatno. Htela sam da počnem ovaj tekst savršeno stručno. Znate kako to ide: prvo navedete reč transkribovanu na svoj maternji jezik, zatim otvorite zagradu i u nju stavite skraćenicu jezika iz koga je ta reč potekla, njen izvorni oblik, a zatim i objašnjenje na maternjem jeziku. Međutim, ja nisam mogla ovo da uradim. Evo i razloga.

Ova reč još uvek nije ušla u naše rečnike. Šta je stari Vujaklija znao o spemu? Nema je u Rečniku novih anglicizama. Niti u Rečniku slenga. Ni u najnovijem bestseleru Matice, u tako dugo pripremanom Srpskom rečniku. Samo u novom Rečniku stranih reči i izraza je naveden: spam (engl. spam, prvobitno fabrički naziv za mesni narezak), neželjena elektronska pošta, najčešće reklamnog sadržaja. Nedovoljno. Upotrebe spema su ipak višestruke.

Spem je svuda oko nas. Spem je ušao u našu stvarnost na mala vrata – putem mejla, i to onog neželjenog, bespotrebnog, zbunjujućeg. Onog koga odmah šaljemo u trash. Ili brišemo. Iako se ovaj termin i dalje najviše koristi u računarskim tehnologijama, okruženi smo spemom razne vrste.

Jedemo spem, oblačimo spem, naše navike su prezasićene spemom, iako toga često nismo ni svesni. Mi bismo najradije voleli ono: I don’t want any spam, ali bi to bilo fuj! Spem daje šmek. Spem je začin, nekima ključni. Misli su nam pune spema. Odnosi su puni spema. Civilizacija vrvi od spema. Spem je pun spema. Spem, spem, spem, speeeeem!

Pajtonovci su ovaj skeč snimili davne 1975. godine, daleko pre mog rođenja. Inspiraciju su dobili od tadašnjeg konzerviranog mesnog nareska, koji možete videti na slici. Mogu misliti koliko je ukusan, kada su mu namenili ovakvu ulogu. Ko bi rekao da će njihova šala biti tako proročka, da će biti upotrebljena u kompjuterskoj terminologiji  i da će više od trideset godina kasnije celo društvo biti utopljeno u spem, možda i samo po sebi predstavljati spem. Samo, ko će njega baciti u trash?

Imate li vi dobru zaštitu od spema?

A evo i čuvenog skeča. With little spam in it.

 

5 oдговора на “Poreklo spema (spam, spam, spam)

 1. samo mi jos fali spam u recniku 🙂
  ovde ti obicnom postom salju ponude za razne stvari, zovu telefonom i nude sve i svasta… spam je neibezan. covek mora da svakodnevno da radi na svojim filterima za spam 🙂

 2. A bankarski spam? Kad nazovu da nude kredite. Sad im je to omiljena fora. Zovu me pre neki dan, ja kažem nisam zainteresovana, kad eto ti posle 5 min opet zove taj isti! Sa istim pitanjem! Ja ne verujem prosto. Spustih im slušalicu. I sve to u vreme ručka.
  Odlični su pajtonovci, i tako vanvremenski!

 3. @BLP: Normalno da je spem neizbežan, ali je i naporan. Često pomislim koliko dnevno vremena potrošim samo da bi se iščistila od njega. Izgubljeno vreme. I istrovan mozak. Svaki dan po malo. Uaaaaaa za spem! 😉

  @Laluve: Kako dosadno? Manje šareno? 😉

  @Elektrokuhinja: Koja fora! I mene su zvali bezbroj puta, ali dva puta zaredom?! To je stvarno bezobrazluk. Bude mi žao da budem drska, jer pomislim koja li ih je muka naterala da se bave tako gadnim poslom, ali u tom se trenutku osetim kao da mi neko nepoznat opušteno pretura po ličnim stvarima. Ako ne možeš da imaš mir u svojoj kući, gde možeš?
  Pajtonovci su zakon. Uvek me oraspolože.

 4. I’d take egg spam spam bacon and spam spam spam spam spam and sausages 🙂
  Ove godine ce valjda spam posta biti 1/2 ili 2/3 svog e-maila koji krstari internetom.
  Kad bi spam mogao sam da se brise u Thunderbirdu bilo bi super, jer je zanimljivo s vremena na vrijeme procitati sta se sve nudi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *