Mala onlajn škola rolera

RolšueIspostavilo se da je moj tekst o rolerima mnogima bio interesantan za čitanje, pa sam odlučila da nastavim da pomažem rekreativcima. Keti Meksperan, poznata američka instruktorka rolera, daje nam neke savete za što sigurniju, bolju i zabavniju vožnju, a ja vam ih samo prenosim. Evo deset najpopularnijih caki za vоžnju rolera…

1. Uporebi je ili je izgubi
Podignite glavu i gledajte pravo, jer u suprotnom možete ostati bez nje! Stalno budite u pripravnosti. Ako ne gledate, nećete moći da reagujete na sledeće prepreke (male i velike), koje nekako mogu da vam se nađu na putu.

2. Makazama predupredite nesreću
Kada teren postane neravan, izvadite svoje makaze! Jednu nogu povucite napred, tako da vam noge budu u položaju obrnutog V. To je položaj makaza. Koristite ih da biste izašli na kraj sa grubim asfaltom, šljunkom ili grančicama. Tako ćete biti stabilniji. Čak i ako vas ovo usporava, prebacite svoju težinu na zadnju nogu. Ovim čete izbeći prebacivanje na nos preko prednjeg točkića.

3. Vodene nesreće
Izbegavajte mokre površine. Ponekad se preko njih može ići, ali ponekad i ne. Što je površina glatkija, to je opasnija kada je mokra. Kada morate da pređete preko jedne ovakve površine, izbegavajte da pravite nagle pokrete nogama dok i poslednji točkić ne pređe na suvo. Zadržavanje vode je još opasnije. Ako se zadrži u vašim lagerima, oni mogu da zarđaju, što će ih uništiti.

4. Osvajanje Kilimandžara
Kada vozite uzbrdo, postavite stopala tako da ona, gledajući iz vašeg ugla, obrazuju slovo V (palci su vam okrenuti spolja) i nastavite da se krećete svojim pravcem kratkim, brzim koracima.

Ja na rolerima :)5. Opasnost pri nizbrdici
Ne upuštajte se u spuštanje nizbrdicom, osim ako niste sigurni da možete da se nosite sa njom. Nizbrdice su varljive. Ono što izgleda jednostavno sa vrha, na pola puna može izgledati potpuno ludo. Pažljivo premerite visinu sa koje silazite. Da li je asfalt dobar? Ima li krivina, posebno raskrsnica u podnožju, koje ne bi mogle da se zaobiđu pri velikoj brzini? Ako sumnjate u bilo šta od ovoga, prvo odšetajte do dole! A zatim, počevši od podnožja, napadnite brdo u etapama, postepeno se penjući. Rolerima pređite samo onaj deo za koji ste sigirni da ćete ga proći sigurno i kontrolisano.

6. Dobro vladanje
Odgurnite se desnom, slobodno klizite levom. To je osnovno pravilo. Recite slobodno klizim levom onda kada nekome prilazite od nazad i kada ga mimoilazite. I osmehnite se. Budite izaslanik dobre vožnje, tako da i dalje budemo dobrodošli na svim stazama ili bilo gde drugde.

7. Fina kuca?
Čak i mala kuca može da izazove nesreću. Sve što treba da uradi jeste da istrči pred vas ili da razvuče svoju uzicu, pa da vas pošalje na let. Kada vidite da vam se pas približava, usporite. Nabacite osmeh na lice i pogledom se javite vlasniku, ako ga pas ima. Vlasnik će rado odgovoriti na vaš pogled tako što će psu skratiti povodac ili što će vam dati do znanja da je Fido pod njegovim ili njenim budnim okom. Ako pas nije na povocu ili ga ne prati vlasnik, zaustavite se ili napustite stazu i stanite sa strane, tako da i ako se mala napast baci na vas, točkovi će i dalje ostati na zemlji.

8. Zmije i ostalo
Čuvajte se žica, creva, kablova i… zmija. Toliko sam se nagledala ovih stvari. Početnici bi trebalo da stanu i zaobiđu ovakve pojave. Oni malo spretniji mogu da ih preskoče jednom nogom. Oni najiskusniji mogu s obe noge da ih preskoče. Osim ako nisu u pitanju zmije. Njima dajte dosta prostora! (Nisam sasvim sigurna da se ovo odnosi i na naše prostore. Kod nas vas više mogu iznenaditi rupe nastale preko noći, kesice i ostalo đubre koje je neko slučajno zaboravio na putu, delovi blata od točkova i tako to… Zmiju sam samo jednom srela, i to mrtvu.)

9. Izvidnička zabava
Smatram da su bicikli sekundarna pojava u razvoju transporta na točkove. Ipak, priznajem da su neophodni za izviđanje novih puteva za vožnju rolera. Uz pomoć njega možemo da ispitamo sve potencijalne izvore nesreća, poput pukotina na asfaltu, stalno mokrih nizbrdica ili bara.

10. Roleri koji govore
Kada vaši roleri govore, slušajte ih! Tandrkanje može da znači da su vam lageri prljavi. Kloparanje može da znači da je točak, šraf ili osovina olabavljena. Zato uvek imajte neki sitan alat pri ruci!

Da li vam je Keti Meksperan pomogla?

8 oдговора на “Mala onlajn škola rolera

 1. Super saveti za sve nivoe znanja…
  Ukoliko i pored ovih sjajnih saveta, niste sigurni da mozete da se upustite u avanture na rolerima, na nasem sajtu http://www.skolarolera.rs mozete dobiti informacije oko procedure za zakazvanje casova.
  Skola Rolera „Ada Ciganlija“ vec pet godina sprovodi casove obuke a sa preko 4000 uradjenih sati jedna je od najvecih skola rolera na Balkanu.
  Info: 063-55-00-44; 062-55-00-44
  Sportski pozdrav !!!

 2. Cao svima
  Potrebna mi je mala pomoc oko rolera. Juce sam kupila action rolere koji imaju gumene tockice ali se cuju na asfaltu poput plasticnih. Pretpostavljam da su lageri u pitanju ali nisam bas sigurna. Ne znam kako da se resim tog zvuka, nisam u mogucnosti da zamenim lagere tj da kupim nove, ali me taj zvuk prosto iritira. On bas smanjuje dozivljaj a takodje i brzinu jer zbog tog truckanja prosto ne mogu da idem brze.
  Ako neko moze da mi pomogne ,molim ga da se sto pre javi jer je lepo vreme za voznju, ne bih da propustim. 🙁

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *