Ledeni čaj

Ice tea iliti ledeni čajVremenska prognoza javlja da je još jedan vreo period pred nama. Odlučila sam da se dobro naoružam, posebno imajući u vidu nedostatak klime koja bi me rashladila. Smislila sam način da se dobro osvežim. Rešenje leži u čaju. Ali ne u onom „pravom“, već u hladnom. Možda je ispravna ona teorija da kada je napolju vruće i u sebe treba unositi tople napitke, ali neka hvala. Više mi prija ova varijanta.

Dakle, evo kako možete i sami da napravite ukusan ledeni čaj. Skuvajte željenu količinu čaja koji volite. Za ovu vrstu čaja je najbolje rešenje neki voćni čaj, tj. slatkasti. Ukoliko kuvate količinu oko jedne litre, stavite četiri kesice čaja. Ipak, pored kesica, svakako se može koristiti i čaj u listićima. Ovaj deo je isti kao i kod uobičajene pripreme čaja. Međutim, dok se voda kuva, poželjno je dodati malo đumbira, ali zaista malo, jer će svako preterivanje dovesti do ljutog ukusa. Dakle, količina ovog korena od otprilike pola prsta, biće sasvim dovoljna. Nakon ekstrahovanja od oko deset minuta, izvadite kesice i đumbir i čaj dobro procedite, jer se u hladnom obliku svaka mrvica lako oseti, što kvari ukus.

Ostavite čaj da se hladi u frižideru dodajući mu nekoliko kriški limuna. Nakon što se dobro ohladi, služite ga sa nekom kockicom leda u vrelo letnje popodne i tako nadmudrite leto.

11 oдговора на “Ledeni čaj

 1. Ja pijem kupovni ledeni caj. Nekako kuvanje pored sporeta u vrelim letnjim danima mi ne ide 🙂
  Naravno, ova tvoja varijanta je mnogo bolja, iz razloga sto je prirodnija. Ja kupovnim ledenim cajem sam svestan da pijem obojenu slatku-vocnu vodu, ali sta da se radi, treba se nekako rashladiti.

  Jos sutra toplo pa u subotu osvezenje, koje ce kratko trajati. 🙁

 2. To jeste… kuvanje je najproblematičnije, ali onda je najbolje da kuvaš odjednom veću količinu.
  Ma vidim ja da je pivo ipak tvoje najbolje osveženje, a i najlakše se „pripremi“.
  Pih, a ja nikako pivo ne volim. Osim kada ga pije Ivan, tada se malo opusti, pa je i meni super. Profitiram. 😉

 3. Vruće je i kod vas? Mi kuvamo na plinu ispod prozora, em ekstra brzo, em se kuhinja ne zagreje. Mada iz frižidera ništa ne pijemo. Neka kocka leda može. Ili ohlađen čaj na sobnu temperaturu. 🙂

 4. Jagodice Bobice, meni je najlepši od tih kupovnih čajeva Liptonov čaj koji nema da se kupi kod nas, ali zato mi je omiljena poslastica kada odemo na more. Probaj i njega kada budeš imala priliku. 🙂

  Pu, kod nas nije vruće, nego vrelo! Nadala sam se najavljenom zahlađenju, ali kada me je vrelina kao svih ovih dana probudila u sedam ujutru, digla sam ruke od svega. Sada i dalje smišljam kako da se rashladim. Znam da ledeno nije baš najzdravije, ali nekada mnogo prija. :))

 5. Mora da se u zgradi. U našoj kućici je toplo, ali izdržljivo, onako letnja atmosfera. I ja sam čula da će biti zahlađenje, ali ništa od toga, makar vetar duva.

 6. Jesmo, u zgradi smo, i to na pretposlednjem spratu.
  Vi ste i u drugom kraju, pa je sigurno podnošljivije. A gde je kuća, tu je i neko drvo sa dubokim hladom… 😉

 7. Imamo par breza, nisu neka naročita hladovina, ali divno šume. Mada je podnošljivije uvek van grada, dovoljno je što nema afalta na sve strane. 🙂
  I sinoć je ove bilo divno hladnooo.
  Zaboravih za čaj, nikako iz kesice, već onaj iz kese, mnogo je bolji i jači. Jedino što se mora cediti, ali nije ni to veliki problem.

 8. Konačno je i nama stiglo zahlađenje. 🙂 I konačno sam se naspavala.

  I ja više volim te iz kese, kao što ti kažeš. Svejedno ovaj čaj moraš procediti, pa je bolje kada već to radiš da uzmeš kvalitetniji čaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *