Imamo goste!

Plava senicaProleće je stiglo. Napolju sve vrvi od ljudi. Kej je pun. Zelen je i miriše na svežinu i optimizam. A ispod krošnji tek ozelenelog drveća, kao preko noći su nikli novi drveni tamnozeleni hoteli, namenjeni našim malim stalnim turistima koji su se već probudili i ulepšavaju nam ovo doba godine – plavim senicama.

U Maxi katalogu koji nam je danas kao uobičajeni spem stigao u poštansko sanduče, naišla sam na zanimljivu vest, koju sam svega pola sata pre toga i sama videla pored reke. „Kompanija Delta Maxi Grupa je organizovala akciju postavljanja kućica za male gradske ptice (prevashodno plave senice) po beogradskim šetalištima. Postavljeno je ukupno sto kućica u deset beogradskih parkova… Prema poslednjim podacima na teritoriji Beograda, u urbanim zonama i manjim parkovima, živi 120 vrsta ptica, a na Ratnom ostrvu je zabeleženo blizu 200 vrsta.“
Pa lepo. Volim kada me neko od koga ne očekujem ništa obraduje nečim humanim. Moje poštovanje za ovaj potez.

Isprva me je začudila veličina kućice, zapravo veličina prolaza za pticu, koji je vrlo mali. Ovaj letak mi je otklonio svaku sumnju, jer su senice (engl. tit birds) zaista sićušne. Smatrala sam da bi bilo lepo od mene da naučim nešto više o njima. A kada sam se malo više u to uplela, bila sam oduševljena!

Senice napadaju lešnikePlave senice (na engleskom blue tits) obično žive u naseljenim mestima, a kriju se po gustišima, šumama, a kako bi zimi preživele, često svoj stančić nameštaju u rupama u zemlji. Vrlo ih je lako pripitomiti, a ukoliko pogledate neki od donjih snimaka, videćete kako jurišaju na džakčiće sa lešnicima! Hrane se semenjem, ali i sitnim insektima. Vrlo su lepe, iako ćete ih teško videti jer vole da su skrivene, a i brze su. Ono po čemu ih svi mi prepoznajemo je prelepa pesma, cvrkutava, vesela i ona koja sa sobom donosi proleće, miris trave i jorgovana.

Ukoliko biste i vi želeli da napravite kućicu za ptice, i time ulepšate svoju okolinu i učinite zanimljivim svoj život, ova adresa bi vam mogla poslužiti.

A gomilu nacrta za pravljenje kucica možete pronaći na nekom od DIY sajtova, na engleskom.

Spremila sam vam i nekoliko snimaka sa senicama kao glavnim akterima (kao odrasli i kao bepčići):

5 oдговора на “Imamo goste!

  1. Divan post! Imamo u dvoristu nekoliko kucica za ptice i hranilica, ali su u njima vrapci. Medjutim, sada su poceli da dolaze crvendaci i kao najvece iznenadjenje pojavio se soko! Gledacu da uskoro postavim koju fotku :).

  2. Samo mi nije jasno kako soko misli da može da se nagura u kućicu. :)) Svašta će smisliti te ptice.
    Žao mi je jedino što nikako moje oko ne može da ih uhvati, nego ih gledam samo ovako, preko slika.

  3. Cao, imam jednu situaciju pa mi treba pomoc strucnjaka ili nekog ko se razume u to. Kucica u kojoj su senice imale gnezdo i mlade je oborena ( macka ili vetar). unutra ima mladih senica, jos nisu progledale, gole su. sumnjam da ih je majka ili napustila ili je pojedena. posmatram vec nekoliko sati i nema je. do sutra ako je ne vidim, uzecu ih i pokusacu sam da ih odagjam. jedine su im sanse tako da prezive. je l zna neko koliko cesto se hrane, cime, da li piju vodu i td? brz odgovor bi mi dobro dosao

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *