Geri Larson, majstor bizarnosti

Šta psi čujuOvceMoja navika da čitam Politikin Zabavnik nije prekinuta ni onda kada se od mene možda i opravdano očekivalo da ga zamenim ženskim časopisima. U Zabavniku sam uvek mogla da otkrijem nešto novo, dok sam ove druge već posle nekoliko brojeva znala napamet.

KravePre nekoliko godina sam listala ovaj moj vrlo drag list i kada sam došla do poslednje stranice, naletela sam na prijatno iznenađenje. Rubrika pod naslovom Čudesni svet Gerija Larsona bila je ispunjena stripovima od samo jedne sličice. Na jednoj od njih je stajao neki momak u svojoj sobi pored razbijenog prozora i čitao poruku: „Neko vam je bacio ciglu kroz prozor? Pozovite Al’s glass service…“ Eto dobrog predloga za reklamu, zar ne?

Bioskop za bogoveProzor i ciglaGeri Larson je američki ilustrator, koji je svoju slavu stekao stripom The far side koji je izlazio više od jedne decenije u mnogim novinama. To je bio vrhunac njegove popularnosti i najplodniji deo njegovog života. Geri se povukao još 1995. godine, odustavši od daljeg pravljenja stripova za masovne potrebe, jer je smatrao da rokovi škode njegovoj kreativnoj energiji, što mu verujem. Cenim vreme i one koji ga slede, ali to može da bude dosta naporno, tako da se često pitam ima li sve to smisla. Geri je nastavio da crta, ali prateći svoj ritam. Takođe, posvetio se sviranju gitare, jer se uželeo svog voljenog džeza. Ipak, njegovi stari stripovi nisu pali u zaborav i postoji mnogo kolekcionara, kao i onih koji pokušavaju da ga kopiraju.

Bogovski začiniPčeleOno što je meni najinteresantnije je što su životinje mahom glavni akteri njegovih kratkih pričica, a posebno krave, za koje je i sam rekao da su vrlo smešna stvorenja. U tom smislu, krave su njegov zaštitni znak. Geri voli da ljude i životinje smešta u neobične situacije, posebno one u kojima može da zameni ljudsku i životinjsku perspektivu, čime radnja dobija gotovo groteskan smisao. Uostalom, crteži govore mnogo više od mene.

Na ovoj stranici možete pogledati još gomilu Larsonovih kratkih stripova.

9 oдговора на “Geri Larson, majstor bizarnosti

  1. Crtani sam imala priliku da vidim tek na YouTubeTU i odrađen je baš u njegovom fazonu. Ima još jedan sa ljubavnom tematikom o vuku i vučici, ali nisam htela taj da stavim, jer mi je tužan na kraju. U ljubavi kod mene nema crnog humora. Vrlo sam osetljiva. 😉

  2. Interesantni rado. Jako mi se dopada ovo sa pčelicama… Čuo sam o njemu, ali nisam baš neki ljubitelj stripa – medjutim ovo mi se dopada…
    @Milica: Ljubav JESTE crni humor!

  3. Повратни пинг: Geri larson | Alleycats

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *