Bloatware: simptomi i lečenje

LaptopIako sam višegodišnji linuxaš, sticajem okolnosti morao sam da se vratim u Windows XP. Glavni razlog je nedostatak podrške Adobe CS3/CS4 paketa. Povratak u XP je značio i povratak u bloatware i spyware tvrđavu. Poučen iskustvom iz linuxa i logikom manje je više, odlučio sam da napravim zaokret i nađem alternativu opšteprihvaćenim programima koji ne samo da utiču na pad performansi, već smanjuju ugođaj, jedu resurse i ugrožavaju bezbednost sistema. I ne samo to – instalirao sam Windows Vista Ultimate 64bit, ali ne kako je to Microsoft zamislio.

Moj prvi susret sa Vistom od pre godinu dana je bio jako loš. Zbog prelaska na 64bitni sistem, odlučio sam da joj dam još jednu šansu, s obzirom da je doživela more zakrpa sa ServicePack1. Ipak, ostalo je pitanje – kako se rešiti bloatware programa i servisa koji se dobijaju po defaultu sa Vistom? Jednostavno – sa programom vLite! Pre nego što se i usudite da instalirate nov operativni sistem, skinite ovaj program koji će rasturiti instalaciju Viste do najsitnijih delova, a nakon vaših izmena će je ponovo sklopiti. Cilj je ukinuti programe, drajvere i servise koji vam u životu neće trebati, a koji će opteretiti sistem i kada ne rade. Vista ih je, naravno, puna i prepuna. Možete dodati i specifične drajvere baš za svoj hardver. Na kraju ćete dobiti instalaciju koja je u potpunosti prilagođena vama! Ovaj program je prilično jednostavan za korišćenje i u hodu vam objašnjava šta je šta. Dovoljno je reći da instalacioni DVD Viste teži 4 gigabajta, da bi posle mog tretmana sa vLite-om, zauzimao svega 1,3GB! Drastična razlika. Nema Media i Security centra, nema Defendera, gomile programa koje nikada ne koristim, podrške za bespotrebne jezike, drajvere, hardver, kao i mnogobrojnih servisa. Instalacija traje kraće i zauzima mnogo manje. Nakon toga imate sistem koji je brz, a sve radi kako treba i onako kako vi želite. Nije cilj da vam Vista poleti sa 4GB RAMa već da drugi programi lete na Visti!

Srećan kompjuterRadom u Linuxu naučite da cenite sistem, resurse i komponente. Ok, memorija je jeftina, hard diskovi još jeftiniji. Ali zašto bacati taj prostor na sulude stvari, kada se one mogu izvršiti potpuno isto ili bolje na neuporedivo slabijim sistemima? Čuvajte svoju zver-mašinu za neke druge programe koji opravdano jedu i troše memoriju. Ne treba sam operativni sistem, muzika, internet ili antivirus da vam pojedu polovinu već u startu! Nažalost, ta bahatost je u svetu kompjutera sve više prisutna. Osnovni programi su nagomilani glupostima, tromi su i jedu resurse, a prvobitna funkcija se stavlja u drugi plan. Sve je naravno pravljeno u marketinške svrhe kako bi vam prodali prepakovano šarenilo koje tek u pozadini jedva da obavlja svoj posao.

Ja ne želim da serfujem preko Winamp-a, niti da Media plаyer krstari internetom ili da Nerom režem diskove na najneverovatnije načine. Ne želim ni da mi Norton i Vista određuju čime ću da se bavim i šta je korisno, a šta štetno, kao ni da mi Windows Messenger prikazuje novosti u svetu, a još manje da dobijam viruse, spyware i automatsko ažuriranje bagovitih programa. Uz to većina ovih programa papreno košta! Srećom, sav ovaj popularni softverski džank ima alternativu!

Alternativno lečenje

Winamp beše fin i sladak programčić za puštanje muzike. Sada je postao prava troma riznica gluposti koja vas napada interfejsom. Samo instalacioni fajl zauzima više od 10 megabajta. Sve što želite je da slušate muziku – mp3, ogg, flac, audio CD ili live streaming preko interneta, da imate plejliste i muzičku biblioteku. Sve ostalo je suvišno. Tada na scenu stupa XMPlayer, istinski plejer. Program podržava sve moguće muzičke formate, plejliste, ima odličan ekvilajzer, reverb, brz je i radi ono što treba – sve staje u 390 kilobajta, i to nakon instalacije! Toliko je lagan da niste ni svesni kada ga skinete sa interneta. Tu su i odlični skinovi koje možete naknadno uzeti. Na kraju sa svim dodacima zauzima nepunih 600 kilobajta! Više od 20 puta manje od instaliranog i tromog Winamp-a.

Ekran pun dobrih freeware programa!Adobe Acrobat Reader je standard za čitanje PDF fajlova. Bio je to lep program. Sada samo instalacioni fajl teži 33mb. Zar je moguće da toliko treba za obično otvaranje i čitanje PDF fajlova? Naravno da ne. Napunjen je interfejs vratolomijama, zakrpama i servisima koji rade u pozadini i kada ne želite. Srećom, Foxit Reader je ono što je Acrobat nekada bio. Instalacija zauzima 2,5mb, odnosno 6mb kada je instaliran! Brz, čist i jednostavan.

Windows Media Player je doživeo jedanaesto izdanje i svaki put je sve deblji i deblji. Uz to mu stalno fale kodeci, podržava ozloglašeni DRM, stalno rovari internetom i ima more podešavanja za nešto što nikada nećete koristiti. Teži preko 300 megabajta! VLC zato podržava apsolutno SVE video i muzičke formate, streaming, čak i TV kartice, i to odmah nakon instalacije, a zauzima svega 50mb. Nije puno s obzirom da je u pitanju pravi višenamenski plejer.

Norton je devedesetih bio sinonim za odlične jutiliti programe i čuveni Commander. Sada je pravo bloatware đubre koje usporava, slabi i jede resurse. Avira Antivirus personal će vas besplatno upozoravati i braniti ako budete dolazili u kontakt sa virusima i trojancima. Ne zauzima puno, a radi posao. Za osnovnu imunizaciju od spajvera i reklama, SpywareBlaster će onemogućiti mnogim lošim sajtovima i kolačićima da se nastane u windowsu i firefox/ie čitačima.

Open OfficeMicrosoft Office je standard i o njemu ne treba toliko pričati. Iako je u pitanju preskupi bloatware, može se koliko-toliko kontrolisati pažljivom instalacijom. Ipak, nova verzija je unela pravu pometnju u interfejsu i na moj računar nikada neće doći. A i zašto bi? Tu je OpenOffice 3.0 paket, besplatan, lagan i ima sve što mi može zatrebati za efikasan rad.

Ne možete bez mesindžera, ali vas nerviraju reklame, vesti i virusi koje dobijate na poklon od drugih? Pidgin ili malena Miranda (4,5 megabajta na disku) će biti dovoljni za bezbedno ćaskanje sa prijateljima bilo na GoogleTalku, MSNu, Yahoo!, ICQ-u i mnogim drugim servisima. Sve u jednom, a sve besplatno i jednostavno. Nema šareniš, ni kameru, ali ima sigurnost , fleksibilnost i brzinu.

Kada želite da spalite CD/DVD kompilaciju, ISO fajl ili audio tu je CDBurnerXP. Instaliran zauzima svega 6,5 megabajta, a ima sve šta običnom smrtniku treba, atraktivan je i besplatan. Kažite baj-baj Neru od 400 megabajta koji morate i da platite ako ste legalista.

Kao i današnji savremeni i poslovni ljudi, tako i naši kompjuteri masovno jedu džank, lošu i slabo varljivu hranu i sve to utiče na pad imuniteta bez obzira na performanse. Omogućite mu da prodiše i da zaista poleti, ne nadogradnjom hardvera, već pravilnom i zdravom ishranom. Što je najbolje, alternativna hrana postoji i najčešće je besplatna ili mnogo jeftinija od skupe i preglomazne bloatware napasti koja se širi softverskim svetom.

napisao Ivan Jekić

12 oдговора на “Bloatware: simptomi i lečenje

 1. Hvala Ivane na ovom veoma informativnom tekstu. Neke stvari su mi poznate, a dosta njih je i novo.
  Imam par pitanja, zanima me da li taj player čita dvd-jeve (da obrišem power dvd) i one .rm (.ram) datoteke (da obrišem i RealPlayer)?
  Što se tiče muzike, koristim Foobar, koji mi je bio pravo osveženje posle Winampa, a o Media playeru da ne govorimo 😀

 2. Škrabalice, VLC plejer čita perfektno DVD i DivX, sve zajedno sa titlovima. Nisam našao alternativu real plejeru, ali sam zaobišao taj format, pa je ok. 😉
  Pogledaj fičerse VLCa pa ćeš videti koje formate sve podržava.

 3. Odlican tekst, potpuno podrzavam sve moguce freeware programe. Na mom macu se pored njihovih standardnih programa, koji se dobiju u paketu s kompjuterom, nalaze samo besplatni softveri koji se vrlo lako nalaze na netu i ima zamena za prakticno sve skupe i „debele“ programe. Omiljeni mi je akvarijum, za obradu slika. Ima sve sto i fotoshop, a besplatan. VLC koristim, i prezadovoljna sam.
  Pitam se da li openoffice radi na mac/u?

 4. „Racionalno korišćenje resursa kompjutara“ bukvalno treba uvesti kao predmet obuke za sve početnike i manje / više prosečne korisnike. U tom smislu odličan tekst.

  Što se tiče izbora alternativnih / freeware programa tu se delimično slažem (mada je to subjektivno 🙂 Winamp koristim jer ima najpregledniju biblioteku, a probleme „rovarenja“ sa neta rešavam tako što čekiram „never connect to the…“. Aviru koristim i odlična je, lagana i brza. Adobe reader i dalje koristim ali verziju 6. Od ostalog još bi samo napomenuo da VLC ne podržava tv kartice u smislu gledanja tv-a. On ima samo podršku za DVR odnosno omogućava otvaranje tv kanala za digitalnu obradu, pod uslovom da već na kompu postoji TV App (program za gledanje tv koji podržava karticu). Međutim te opcije snimanja, premotavanja – timeshifting …imaju i sve druge tv app.

 5. // Elektrokuhinja
  Slobodan softver i otvorenog koda ima svu moju podršku. Srećom da je sve više pristalica takvih stvari i što iza mnogih projekata stoje ozbiljne firme kao npr. Google, Sun, IBM…
  Interesantno je da skoro svaki skup i veliki program/paket/operativni sistem ima svoju besplatnu alternativu, koja ga često i prevazilazi po broju korisnika. Od Apača do PHPa i MySQLa – daleko više servera i sajtova koristi njih nego majkrosoftove (skupe) derivate. Kada se još uzme u obzir koje milione i trilione MS daje na marketing, uspeh slobodnog softvera nije uopšte za potcenjivanje.

  Na žalost, ovde je Mac veoma skup, pa ga retko ko koristi.
  OpenOffice je sa verzijom 3.0 napravio punu podršku za OSX, tako da ga možeš skinuti i instalirati.
  Za akvarijum nisam nikada čuo?!

 6. // Prolaznik
  Potpuno se slažem sa tobom oko predmeta i to još u osnovnoj školi. 🙂 Kada nekome spašavam kompjuter posle nekog napada ili kolapsa, obično nailazim na more gluposti, spajvera i kojekakvog otpada od strane vlasnika! Kada bi sadržaji diskova prosečnih korisnika bili stvarni, a ne virtuelni, ne samo što od smrada ne bi moglo da se diše, nego bi odavno svi pomrli od hibridnih vrsta kolera i ebola. 😉
  Na žalost to je začarani krug, jer najveći broj ljudi nema pojma šta mu se dešava sa kompjuterom i šta da radi, a nema od koga da uči ili ga baš briga.

  Što se winampa tiče, prvo sam se otarasio najnovije verzije i fokusirao se na 5.24 lite. Međutim, kada je krenuo da baguje i secka lajv striming iako veza nije bila zagušena, slatko sam ga obrisao. Sa XMPlayerom sam se bukvalno preporodio! Oduševila me brzina i funkcionalnost. Njegova biblioteka je skroz ok, pregledna i logična, mada činjenica, ne držim tu toliko stvari.

  Ma peonta je da je VLC faca. 😉 Meni je uspelo da pustim neku TV stanicu direktno, ali sam se zezao sa podešavanjima i pal frekvencijama. Definitivno previše zezanja za normalno gledanje, ali i tv kartice podržava pored svega.

 7. Sta znam, ja nazalost ne mogu da predjem na Linux i Vistu zbog velikog broja programa u vezi posla, koje koristim na XP-u, a napravljeni ili modifikovani za taj operativni sistem, a programi datiraju jos iz ihahaha koliko godina sa fuj interfejsom, ko iz praistoriji :))).
  Ali, odavno koristim FoxitReader, tj. sve te alternativne programcice koji ne jedu mnogo memoriju. Jedno vreme je bio jedan sajt pctv ciji je rad podrzavan od strane resornog ministarstva (valjda prosvete i sporta jbmliga), ali je prestao sa radom, pa sad ima onaj drugi ne mogu mu se setiti imena – slicnog sadrzaja.

  Lep tekst, svaka cast za objasnjenje onima koji mozda se ne razumeju u sve to.

  Elem, moram i malo kritike, ali ne toliko strasno :))) Naime, potpisao si se na kraju kao autor teksta, ali zar taj tekst nije napisan pod tvojim korisnickim imenom, a ne pod korisnickim imenom Milica, samim tim tekst je svakako tvoj tj. onog cije je korisnicko ime – Ivan. A i naravno, da kazem da bi valjalo da cesce pises barem o takvim ili slicnim tekstovima, jer su zanimljivi i korisni, a i dobra su baza znanja za sve one koji to ne znaju. Valjda imas 15-tak minuta vremena da napises post :)))

  Pozdrav i svako dobro

 8. Imenjače, daj mi pokaži gde je još navedeno moje ime u tekstu, jer ga ja ne vidim?! Vidim samo kada pišem komentar.
  Hvala za sugestiju oko pisanja, čim budem smislio nešto novo i zanimljivo (a bavi se tehnikom), ja ću ovde objavljivati. 😉

 9. Ovaj članak je napisan u Sunday, 2. November, 2008 u 1:23 am by username i nalazi se u Alternativa, Hobi. Možete pratiti komentare ovog članka preko RSS 2.0 izvora. Možete napisati komentar ili koristiti trekbek sa vašeg sajta.

  Mislio sam da tamo gde je boldirano pise ovo (posto ti i Milica imate dva korisnicka imena na ovom blog-u), medjutim, vidim da ga nema. hehehehehehe… verovatno ste to izbacili :))) ali posto sve tekstove citam putem reader-a, tamo pise creator: Milica ili Ivan (za sada je pod tvojim imenom od kad pratim vas blog, svega 3 clanka napisano – o rolerima, o geocaching, i ovaj sad ), ali to na blog-u nigde ne pise.

  No,… sad je to manje bitno, bitno je da vodite odlican blog kao sto pise u naslovu „vas pozitivni online kutak“…

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *