Beograd odleteo u svet

Globus na SlavijiDanas nas je iznenadilo prolećno nevreme. Šibao je jak vetar, nebo se zacrnelo, ptice se uznemirile, kao i deca, koja su svojim vriskavim glasićima dizala još veću prašinu. Po takvom ludom vremenu volim da pomislim da apokalipsa kuca na vrata, jer moja mašta voli da se igra. Odjednom, u daljini ispod crnih, ljutih oblaka, pojavila se jedna tamna tačka. Da li je to neka raketa, avion, crna rupa?! Nije – to je balon!

Povodom Dana Beograda, manifestacije koja je prošle nedelje održana u čast milog nam grada, na trgu Slavija je bio postvljen ogromni (kako kažu, najveći na svetu) balon-globus napunjen helijumom, prečnika deset metara. Bila i videla. Izgledao je vrlo interesantno, naročito na tom mestu, jer je tako, zajedno sa cvećem, uneo malo radosti u ono crnilo i ludilo koje se svakodnevno dešava na Slaviji.

Balon-globus sa Slavije viđen sa našeg prozoraMožda zato što su baš sutra hteli da ga sklone odatle, balon je odlučio da se oštro suprotstavi toj odluci. Iskoristio je jak vetar da pokida žice kojima je bio vezan i da se vine u nebo. Iako je napravio malu zbrku u gradu i doprineo da saobraćaj bude obustavljen skoro čitav sat, globus sa planom Beograda na sebi je uradio ispravno. Postoje nepredviđene okolnosti koje utiču da se monotona svakodnevica pomeri sa svoje mrtve tačke. Trenutno se prati putanja kretanja balona, a smatraju da će isti preći i granice naše zemlje. Imali smo tu sreću da smo uspeli da ga uslikamo.

Balon-globus sa Slavije viđen sa našeg prozoraDrago mi je zbog balona. Suprotstavio se letargiji karakterističnoj za ove prostore. Odlučio je da uradi nešto za sebe. I za Beograd. Pa i za Srbiju. Nije samo vodio prazne priče. Zavidim mu na hrabrosti. I držim mu pesnice da uspe.

Iznad svega, dokazao je da Srbija možda vrlo lako može u EU. Balonom izgleda najlakše.

16 oдговора на “Beograd odleteo u svet

 1. Jao, znam, Škrabalice. 🙁 Dok sam ja napisala, on se prizemljio.
  Pih, izgleda naš balon po našem sistemu nije imao dovoljno helijuma. Baš mi je žao.
  Ipak, prošetao je jednim delom Srbije. Neki ni to nisu. 😉
  Milena, nama će tek da lije kiša. U mom slučaju je to dobro, jer moram da radim, da nadoknadim ono silno vreme trčkaranja po suncu.

 2. Da, skroz je zanimljiv ovaj dogadjaj. Lepo si ga prikazala i uslikala. Ja svaki dan prolazim tuda, i jutros primetim da se ne drzi bas dobro, a da se malo i ispumpao. A onda je doslo nevreme…et voila

 3. Ha, super je ovaj tekst. Baš bi bila fora da je odleteo i dalje. Pa kao patuljak Amelijinog tate, otišao balon da vidi svet, a Beograd sedi kod kuće dok mu balon šalje razglednice iz Evrope. 🙂

 4. @La Lara: Hvala. Vidim da se on dobro spremao, davao je znake. 😉 Ja ga nisam videla nekoliko dana. Poslednji put je bio miran.

  @Pu: Ma, bio je on pametan i vredan, ali džaba. Makar je malko uzburkao javnost. Ma, balon je faca, kad vam kažem. :)))

  @Elektrokuhinja: Daaa… baš bi bila fora. Zato sam mu i držala pesnice. Setila sam se i ja Amelijinog patuljka, i pomislila kako bi dobre razglednice bile sa globusom kao glavnim likom. :))) Još je zbrisao na Dan planete Zemlje. 😀 Opasan neki karakter taj balon.

  Pomislila sam i kako su super ovakva dešavanja, e, to je lepa reklama za jedan grad. Kao ono kada su bile poplave, pa onaj surfer vozio bulevarom, a ta slika obišla svet. Za Politikin zabavnik. 😉

 5. Milice odlican tekst, odlicne slike…. godinama nisam bila na slaviji…i odusevila sam se ovim slikama….
  cula sam pricu o tom globusu-balonu i sada je i videla….
  steta sto nije uspeo da zbrise… 😉

 6. Ne smeju ga više helijumom puniti, ali dobro, makar je pokušao.

  Direktorka Belef centra naglasila je da će džinovski globus biti pažljivije postavljen i napunjen.
  „Ispred Centra ‘Sava“ verovatno će biti smešten u velikoj mreži, a razmišljamo i o drugačijem punjenju, umesto helijuma“ dodala je ona. mondo

 7. @Pu: Pročitala sam vest, sada će mi biti u komšiluku, da ga svakodnevno gledam. Ne sviđa mi se baš da ga stavljaju u mreže. Šta je, jadan, zgrešio? 😉

  @Laluve: Vidiš, ni ja nisam znala za tu težinu. Omanula sam i za prečnik. Mada, imam utisak da se i on nekako povećava. :)))

 8. Video sam balon kada je bio na Slaviji, ali nisam imao pojma da se suprostavio i odleteo u vazduh. Hehehehe, bas mi zao sto to nisam video, jer nisam bio u Beogradu.
  Nadam se da je to dobar znak i da ce uskoro Srbija stvarno uci u EU. Jedino me plase ti crni oblaci sto si ih opisala na pocetku, kakvu li simboliku oni nose!!! 🙂

 9. Sorry sto cu ovde napisati off-topic: ali interesantno je da uporno pokusavam da provalim kako da komentare pratim preko RSS-a, posto nesto nece.
  Pracenje post-ova je OK, ali komentare nikako.
  Pozz

 10. @I2U: Ne znam koliko je to dobar znak, kada, jadan, nije daleko dogurao. Ali ajde, makar se potrudio. Više sreće drugi put.

  A zbog tih crnih oblaka se balon i otisnuo. Više nije mogao da izdrži pritisak. Ti oblaci su izgledali strašno, ali su ubrzo otišli. Puno buke ni oko čega. 😉 Kao i uvek…

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *