Sneg koji greje


I dalje ne mogu da prokljuvim kako mi prolete ta dva sata od trenutka kada otvorim oči do onog poznatog olakšanja kada istrčimo u hodnik i konačno krenemo u vrtić – uz priču, dogovore, komšijske pozdrave u prolazu i nameštanje zimske kape koja uvek u lošem trenutku padne na oči.

Kako smo promolile glavu napolje, na lice još toplo od sna bacio nam se vetar, noseći pod miškom i sneg koji je pokupio usput. Mnogo snega koji je tokom cele noći padao.

Radost koja je zavladala u našoj maloj družini prekide jedna mala, praktična misao: Oh, ali sada treba očistiti sneg sa kola! Provlačeći se stazicom ka parkingu, nastavile smo dalje preko poljančeta, prteći sneg koji još niko nije stigao da ugazi. Nema veze što smo svoj auto parkirali skoro jedan blok dalje, ova šetnjica jednog para nestabilnih nogica i drugog para koji samo glumi neoborivu stabilnost, idealna je prilika za neobavezno ćaskanje i desetominutno uživanje u snežnoj idili koju smo toliko čekale.

Hej, slušaj, mala, imam super ideju! Evo ti ključ da pozoveš auto. Taaaako! Čim se, (neoštećene), dogegamo do njega, ja ću lepo uključiti…

Lola vodi kol…

Ne, sada nećeš voziti kola, sad ideš da se igraš sa drugarima, ako uspemo da stignemo do vrtića pre nego što se svi raziđu. Ja uključujem grejanje, da nam bude fino dok se vozimo, a tebi ću dati jednu malu metlicu, da mi pomogneš da očistim sneg sa kola. Brže ćemo zajedno, a videćeš, čišćenje snega je super, taman se malo i zabavimo i ugrejemo, onako – iznutra! Važi?

Zagledala se u mene onim slobodnim okom, koje kapa nije pokrila, i smeška se ushićeno, srećna što sam joj poverila ovako važan zadatak.

Daaaaaaa, makiiii! I leti ispred mene ubrzanim korakom, ne ispuštajući mi ruku ni na sekund. (Jesam li vam rekla koliko mi je dirljiva ta njena potreba da moja ruka bude uvek u blizini?)

Sneg veje, naša kola spavaju ispod belog brda, otvaranje vrata i od unutrašnjosti pravi igralište za zimske radosti, motor brunda, sudaramo se četkama, nogice se zaglavljuju u snegu, i kapa ponovo pada u pogrešnom trenutku, istom u kom i guza završi na zemlji.

Ipak, sve je pošlo po planu. Polako se otkriva šoferka, propinjem se na prste da oteram sneg sa krova, Sunčica se udubila u čišćenje bočnih stakala, frkćući usput, da mi da do znanja da je hladno i da se prema svom detetu ponašam sasvim nehumano. Prelazim na drugu stranu, jednim okom i dalje ostajući na svojoj maloj pufnici u prevelim rukavicama, koja vredno pomaže majci u zimskim domaćinskim poslovima. Gotovo sam ponosna.

A onda… Vrata sa njene strane polako se otvaraju i pufnica se penje u svoje sedište.

Hej, gde ćeš?

Lola u kola…

Ma, kakva kola, daj pomozi mi, mangupe mali.

Ne, ne… Lola u vutić… A nogica i dalje lebdi u vazduhu, spremna da uskoči u toplu unutrašnjost naše male pokretne kućice.

Prevarantu mali! A šta bi sa našim dogovorom? Ostavljaš me sad samu na ovoj… mećavi?

Ona već udobno sedi i gleda u svoje rukice, da proveri da joj se možda nije skinuo lak sa noktiju, a zatim se hvata za vrata, odlučna da ih zatvori. Pobogu, mama, duva!

Ostajem sama u ovoj belini i snegom uspavanoj tišini, dok motor toplo prede. Krajičkom oka vidim kako moja draga ćerkica uzima karirano ćebe sa zadnjeg sedišta i pokriva se, zadovoljna. Kada prođem kraj njenoj prozora, mahne mi veselo.

Dupe mamino nevaljalo! Kucnem joj u prolazu.

Vetar se pojačava, sneg mi pada u oči, kapa klizi za njim, ruke već odavno ne osećam, neki muški mangupi staju svojim autom iza mene i nešto mi dobacuju udvarački se osmehujući (Što ne izađete da se malo metle prihvatite, frajeri?!, mislim se u sebi dok istovremeno hoću da umrem od smeha), dete nevino trepuće iza stakla, a deo koji sam prvo očistila, sada je ponovo pod snegom.

Ništa ne mari, Micko, konačno ubacujem četke i rukavice i kompletnu zimsku opremu u gepek. Idem ja u toplo. Današnji dan nam je malo kasnije počeo, stižemo u vrtić tek na užinu.

Svejedno, više ne žurimo nigde. Imamo dovoljno vremena.

Taman toliko da se malo maženjem ugrejemo na zadnjem sedištu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *