Превремено рођене бебе — пут нашег родитељства

Недељу, 17. новембар, посебно посвећујемо нашим малим, чудесним бебицама. Јер то је њихов дан – Светски дан превремено рођених беба!
Дођите у 19 ч у Крокодилов центар за савремену књижевност (Карађорђева 43, улаз са малих степеница) да их упознате, разумете и — погурате напред.
Срећна сам до звезда што ћу ускоро њима и њиховим родитељима и породицама моћи да пружим нешто о чему сам некада само маштала — књигу као водич, охрабрење и „родитељски појас за спасавање“, књигу која ће почетком наредне године бити објављена у издању Креативног центра.
Трибину води Владимир Арсенијевић из удружења Крокодил.
Прошетајте нашим јединственим путем „Од мрвице до звезде“!

⭐⭐⭐

[…] Сећам се стакла. Сећам се да је прво што сам угледала била шарена пеленица на једној танушној гузи. То ме је тако разнежило, та мајушност, ти лептирићи, те боје, да сам на тренутак скоро заборавила где се налазим, чак сам осетила и како млеко почиње да ми надире. А онда смо ушли у ту огромну, светлу, прозрачну просторију. Све је личило на мало, бело, уснуло краљевство. Прозирни инкубатори на сталцима стајали су равномерно и симетрично распоређени по просторији, затрпани хрпом инструмената. Цевчица. Иглица. Екрана. Пумпица. Бочица. Бројева. Медицинске сестре су летеле од инкубатора до инкубатора, радећи предано и вешто баратајући инструментима и лековима. Чинило се као да пацијената и нема, јер су они били тако мали у односу на све оно што их је окруживало. Тек тада сам почела да примећујем те повремене, неравномерне покрете који би се с времена на време појављивали из светле унутрашњости инкубатора. У сваком инкубатору лежала је понека беба, толико сићушна да је била тешко уочљива, тако тиха, јер њен глас је био још увек слаб да би се чуо. А у ствари, највећи број њих је само лежало затворених окица, или тек овлаш отворених капака. Ово су биле најмање и најугроженије бебе на свету, изгубљене негде у дубинама чистих, белих постељиница, сакривене од цевчица које су им помагале да преживе. Овде, у овој огромној, светлој просторији, оне су куповале улазницу за свој улазак у велику представу Живота.

„А ово је ваша девојчица”, обратила ми се сестра. […]

⭐⭐⭐

Овде прочитајте детаље догађаја.

 

 

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *