Kažu mi da više nisam beba

Ima raznih godišnjica. Neke obeležavaju lepe, neke neprijatne događaje, ali ono što je zajedničko za sve godišnjice je bura emocija koju pokreću sećanja. I tako, 29. marta, na Sunčicin prvi rođendan, počela sam da se sećam i ja.

Pre godinu dana… došla je na svet moja mala palčica, tako malena da je cela mogla stati u gnezdo od mojih spojenih dlanova. Sada je to velika curica sa pravim damskim cipelicama, u svečanoj haljinici i sa slavljeničkom kapicom na glavi koju joj je mama napravila. Sedi u svojoj stoličici okružena onima koji je od početka vole i bodre, sijajući u šarenilu rođendanske atmosfere, centar naše pažnje, i našeg sveta.

Znate li šta je super kada ste mama? Što je i vama dopušteno da budete dete. Da razvlačite balone po kući, duvate svećice, pevate naizgled besmislene pesmice, cičite, provodite mnogo vremena po podu i upotrebljavate previše roze boje u svojoj svakodnevici. Kada ste mama devojčice, sve to vam je dozvoljeno u još većoj meri.

I tako, svako je imao svoju priliku da bude srećan. Tata je budnim okom  svog fotoaparata ispratio svaki važan detalj. Baka je opsluživala svoju miljenicu, praveći da joj sve bude uvek malo više od potaman. Dede su malog rođendanka šetali iz ruke u ruku, upriličili joj vatromet i pustili svetleće lampione u obliku srca u nebo, a svi ostali su se, pored torti, sladili njenim stidljivim osmesima. Svi smo za jedno vreme bili svedoci jedne male ali moćne magije koju nam je priredila naša Sunčica.

A ona… iako je u početku bila zbunjena tolikom pažnjom i rođendanskom pesmicom koja se veselo orila, nakon slavlja dugo se uspavljivala smeškajući se i prepričavajući svoje utiske u mraku. Mislim da je te noći sanjala polje belih rada. :*

foto: Ivan Jekić

9 oдговора на “Kažu mi da više nisam beba

 1. Srecan rodjendan Suncice 🙂

  Ne mogu da verujem da je vec prosla cela godina. Da je tvoje Sunce vec toliko poraslo.
  Zelim vam divnih, sunacanih 366 dana do sledeceg rodjendana 🙂

 2. Cestitke za ,, SUPER ZURKU “ ! Milice, ne dozvoli da ,,dete u tebi “ poraste – cak i kad Suncica odraste, trebace ti za unucice . Lepo je sto sa decom SME SVE STO SE NE SME !

 3. Advokatice, hvala ti puno, pocrveneh od tvojih reči. 🙂

  Marice, s jedne strane je VEĆ prošla cela godina, a s druge strane, toliko toga je u nju stalo, da mi se čini da je prošlo mnogo, mnogo više. Hvala na lepim željama!

  Nadice, hvala, koristim sve prednosti koje život uz dete donosi! To dete u meni mi je potrebno da bih normalno funkcionisala. 😀

  Ana, hvala! Mnogo mi se sviđa tvoja kovanica. 😀

  Hvala, Čarolijo, na čestitkama. Kakva slučajnost! Ljubi puno Anu od nas, želimo joj srećan rođendanac i mnogo zabavnih trenutaka za pamćenje! Moramo ti i ja ponekad da podelimo iskustva mama dva ovnića. 🙂

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *