Интервју за Детињарије: Мајчинство у 20/30/40

Никада нисам тако отворено и конкретно размишљала о себи као мами, нити о родитељству, гледано изнутра и споља. Све док ми Детињарије нису поставиле права питања. Уживала сам у преиспитивању себе, што је као резултат добило и свој облик. Овде ћу сачувати то слатко искуство.

О мени

Здраво, ја сам Милица, Сунчицина мама. Јесте, улога маме је десет година уназад била моја преокупација. Делом је то била моја одлука, али и околности њеног рођења наметнуле су ми многе задатке и изазове са којима се просечна мама не сусреће. Наиме, Сунчица је рођена много пре времена и иако расте паралелно са другом децом, њено одрастање се и умногоме разликује од њиховог.

Сада, поред тога што сам мама, много волим и онај део себе који је окренут нашем језику и књижевности, за шта сам се и школовала, завршивши Филолошки факултет у Београду.

Пишем блог Цвркутање, истражујем токове савремене књижевности за децу и помажем супругу доприносећи стварању чаролије у фотографији.

Ситуација се сада полако стишава, она у којој је пандемија умногоме усмеравала наше активности, и сада се радујем коначном објављивању свог приручника намењеног родитељима превремено рођене деце “Од мрвице до звезде”, у који сам уложила огроман труд, емоције и искуство, као и знање које ми је оно донело. Радујем се лету и нашем малом плану да обиђемо неке од бројних природних лепота Србије, само да дишемо, шетамо и пунимо очи зеленилом и миром.

У међувремену трчим, јер активност је моја велика љубав и снага. Овај други елемент је врло важан за моје родитељство.

Ја мама у 20/30/40-им – како сам се снашла у новој улози?

Постала сам мама у својим двадесетим и одлично сам се снашла, с обзиром на околности. Са својом малом мрвицом, родило се у мени неки нови замах, који ми је помогао да се прилагодим овој улози, али ме је исти упутио и на покретање неких позитивних промена у себи. Било је ту и много несигурности и клонућа, и сада знам да је све то потпуно нормално, па и уобичајено.

Постати мама је за мене било нешто сасвим природно, а своју девојчицу сам прихватила лако, као да је одувек била део мене. Од самог почетка била сам јој у потпуности посвећена, јер је њено стање захтевало пуну пажњу. Она је прва три месеца свог живота провела на интензивној нези, и иако је моја улога, онаква каквом је друге мајке познају, чекала свој ред, било је ту задатака које сам једино ја могла да обавим. Да јој обезбедим своје млеко, на пример. Да је посећујем сваког дана, како би она осетила мој мирис, чула мој глас. Како би знала да сам ту, да је бодрим и чекам.

Када је након пет месеци коначно дошла кући, започела је моја улога у класичном смислу те речи. Која је додуше у старту садржала и допунске улоге и много додатног залагања. То се задржало до данас, јер такво је моје мајчинство. Посебно, као и моја девојчица.

По мом искуству, које су предности и мане мајчинства у 20/30/40-им?

Генерално, млађа жена је физички спремнија за све оно што трудноћа и рано мајчинство са собом носе. Такође, млађе жене углавном су мање оптерећене неким искуствима које с годинама стичемо а која могу да нас оптерете. Опуштеније су. Једноставније.

С друге стране, жене с годинама стичу самопоуздање које им много помаже и у улози мајке. Сигурније су у себе и своје поступке, у оно што желе. Наравно да се и та самоувереност гради управо с годинама и уз помоћ искуства.

Али истичем да је све ово што сам навела уоквирено оним “генерално”. То дакле никако није неко правило. Јер, свака од нас има другачији животни пут, и неке жене постају опуштеније и једноставније управо са сакупљеним годинама.

Ја бих увек бирала да будем млада мама, али опет, то могу да тврдим сада, из ове перспективе, када сам много ближа четрдесетој него двадесетој. 🙂

Да ли памтим неке духовите ситуације у којима сам се нашла као новопечена мама?

Хм… Па, овај… не баш. Осим што су људи често проверавали јесам ли сам сигурна колико је моје дете старо, јер је Сунчица са годину дана изгледала попут бебе од 3 месеца. Или што гомилу термина везаних за трудноћу нисам знала правилно ни да изговорим, јер сам се породила три и по месеца пре времена, па нисам стигла ни да се спремим. Прилично сам била шепртљаста, посебно пред “искусним” мама, млађим од мене и са већ најмање двоје деце. Више сам се ослањала на своју интуицију него на знање, и то је често давало комичне резултате, из угла људи око мене, иако је за Сунчицу такав приступ био пун погодак. Или што сам морала свом Ивану да објашњавам како не може да облачи пелену преко бодића, без обзира што тако лепше “изгледа”, јер… Хајде, да размисли још једном.

Осим што… Наравно да је било много смеха и хватања за главу, а ни до данас се нисмо много променили.

Хумор је ствар избора, а ми смо изабрали да нам он буде верни пријатељ, и у добру и у злу. У ствари посебно онда када нешто крене наопако. Хумор нас тада спасава!

Из садашње позиције, шта бих саветовала младим женама – када је право време за децу?

Јој, али ја не волим да делим савете! Младим женама, будућим мамама, зато бих прво саветовала да се не ослањају превише на савете… Свака жена је прича за себе, било какви шаблони и притисци које они намећу могу само да нас збуне и дезоријентишу.

Право време за децу је онда када је жена спремна. Када то заиста жели, сама, без утицаја породице и друштва. Када је заљубљена, када воли. Када има поред себе неког са ким зна да ће моћи да расте, и она, и беба. Да осећа мир и сигурност. Да зна да има простор да буде то што јесте, или да макар иде ка томе.

Жена то сама зна. Жао ми је што смо ми жене данас изложене експлозијама неких “требало би” представа. Од тога саме морамо да се заштитимо, препуштајући оном искреном гласу у нама да одлучи.

Родитељство из мог угла – чему ме је искуство научило и шта сматрам најважнијим у односу родитеља и детета?

За наш однос ми је најважније да знам да смо слободни да растемо у складу са својим бићем, и да можемо у томе да се подржимо. Она мене непрестано подучава својом природом, својим потребама и личношћу, учим кроз наш однос који је од почетка врло интензиван, али с временом склон променама.

С моје стране, важно ми је да разумем у ком правцу она жели и може да иде, непрестано балансирајући између сталне доступности да јој помогнем, где јој је то потребно, али јој уједно и пружим довољно слободе да расте што самосталније и неспутаног духа. Желим да је научим да је сасвим океј то што је другачија и да има толико тога што може да учини у оквирима својих могућности.

Ако бих морала да изаберем једну суштински важну ствар коју сам морала да савладам као мама, било би то: стрпљење. Бескрајно, нежно и непоколебљиво.

Родитељство је стаза на којој се сви развијамо. Родитељство је и љубав и прилика. Оно је толико тога!

Детињарије већ шест година организује кулинарске радионице са Ненадом Гладићем – Лепим Брком, на тему ђачке ужине и доручка, са циљем да се деца укључе у спремање хране и почну здравије да једу. Каква је ситуација у вашој породици по овом питању?

Моје здравље је од мене захтевало да променим навике у исхрани, а када сам видела и осетила све благодети правилне, уравнотежене и квалитетне употребе хране у свакодневици, такву исхрану сам сервирала и својим укућанима. Никада нисам волела да превише времена проводим у кухињи, али Сунчица то толико воли, да је и мени постало интересантно да оброке припремамо заједно. Испоставило се да је и у оним тежим данима кухиња дивно место за окупљање и дружење. Она радо спрема са мном, сада ми већ поприлично у томе и помаже, а обе смо задовољне и поносне када након тог заједничког посла у сласт поједемо нашу тако пажљиво, с љубављу и уз забаву припремљену храну, здраву, свакако.

Ово ме нисте питали

Чудо једно, нисте ме питали кад ће друго, па и треће, шесто дете. То људи воле да питају. Шалим се, наравно да то од вас нисам ни очекивала. Али помислила сам како би можда било заниљиво да сада, када сам се већ опробала као мама у двадесетим, пробам да видим како је бити мама крајем тридесетих. Никад се не зна, ако ми се ослади, копка ме да знам како је бити мама и у четрдесетим. Уз много љубави и правилно подешавање неких коцкица у глави, и то је изводљиво, зар не?!

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *