Na talasima

Oslikana unutrašnjost našeg čamcaI tako sam se ovih dana prolenjila. Ne, ne, to se drugačije kaže. Pustila sam mozak na ispašu. Inače sam vrlo vredna. Iako ne čitam, ne pišem, ne pravim planove za budućnost i ne stavljam sve na papir, vrlo aktivno radim. Fizikališem. I znate li šta? Mnogo mi prija! Ovo su dani kada se spremamo da zaplovimo rekama, pa sređujemo naš čamčić, naš letnjikovac i naše letovalište. A evo čega novog na Savi ima…

Svakog dana rano izjutra navlačimo majice na kratke rukave, šortseve i papuče i jurimo do majstora, farbara i prodavnica sa raznim alatkama i materijalima. Čega tu sve nema! Često se pitam zašto na tim mestima preovlađuju osobe muškog pola. Možda svim onim bojama žene ne mogu da slikaju sebi po noktima i licu, ali svakako mogu da budu lepše. Iznutra. Može vam se zavtrteti u glavi od svih onih drangulija i od ideja koje vam od njih nabujaju. Jeste, ponovo sam otkrila jedan novi svet. Nedostajao mi je. A svo to bojenje, pranje, poliranje, lepljenje i ostali poslovi mnogo fino utiču na mene. Bolje se osećam, nabacila sam finu boju od sunca i spavam kao beba. Pravi onaj lepi umor. Kao posle celodnevnog sankanja kada sam bila mala.

Na vrhu Ade MeđiceNa slici sa početka teksta je naša mala, skromna kabina čamca, koju smo Ivan i ja sami oslikali. Kada ležimo, oko nas je nebo, a kroz prozor možemo da vidimo još jedno. Plavetnilo. I ljuljuškanje. Mnogo smo ponosni na našu kabinu. Nema lepše kabine među brodovima.

Ja na pramcu naše barkeA ne reci je pravo leto. Muzika, bosa stopala i smeh. Sve je tamo nekako uravnoteženo. Na reku dolaze oni željni odmora i opuštanja, bežanja od svega lošeg što grad nosi. Naravno, tu prozuje i oni koji su stalno željni samo pažnje i iskazivanja svog bogatog džepa, njima je i reka mesto gde mogu da istresu svoje komplekse, ne olakšavajuci se pri tom. Međutim, oni se ne zadržavaju dugo. Jer im je potrebna publika, masa, koje ima samo vikendima, i to u određenom periodu dana.

Svakoga dana nešto novo. Evo šta sam danas naučila:

Marfijev zakon je naš zakon. Posle dugog suvog perioda, prozore smo sa majstorom nameštali po najvećem pljusku i bili mokri kao miševi. Naravno, pošto smo završili, kiša je prestala.

Mladunče guskeMladunci guske su žuti, pa kako vreme prolazi, njihova boja postaje bela. Nasuprot našoj zebi, koja je rođena kao potpuno bela, a sada dobija neke žućkaste, neugledne fleke.

Alasi su rokeri u duši, a trenuci ispunjeni narodnjacima su njihovi trenuci slabosti, onda kada su pijani i ne znaju šta im buči u pozadini.

Sok od pomorandže je ukusniji kada ga piješ u tišini.

Psi sa reke gledaju isključivo svoja posla i ostavljaju vas smešnim kada vas nakon svog vašeg kreveljenja Pa gde si tiiii, što siiiii leeeeeep samo bledo pogledaju, odmere i odu svojim putem.

Poljupci i zagrljaji na reci vam prizivaju lepe uspomene, koje sada izgledaju još lepše.

Guske se motaju oko čamca tražeći hranu :DGuske vole O’Cake. Običan, ne čokoladni.

Na reci se vrlo lako zaljubim. Posebno u dugokose muškarce. Imam i ja svojih slabosti.

Reka uvek stoji. Voda je ta koja protiče i ide dalje.

Sada znate gde sam kada me ovde dugo nema. Reka me čini lenjom i nemarnom. Ili se to tako zove u današnjem svetu reda i pravila. Ali ponekad shvatite da ništa specijalno ne propuštate. Kada odmarate, posle budete nekako bolji. Ovo će biti jedno mnogo lepo leto. Pokušacu to i na vas da prenesem.

14 oдговора на “Na talasima

 1. Kabina je „vrh“… kao u nekom vrticu 🙂
  odlicna je.

  Volim reke i rado odlazim poslepodne cisto da odmorim dusu i telo 🙂

 2. Hvalaaaaaa! 🙂
  Ma, ima da letujemo na reci. Prevrne mi se u stomaku kada pomislim na dobijanje viza.
  A iz kabinice mi se ne izlazi. :))
  Danas smo završili i prozore. Mnogo su fini. Spolja kao fotogrej, tamni, a u kabini je onako toplo svetlo, a štiti vas od sunca. Klirit. 😉
  Kada čamac ceo bude bio gotov, okačiću slike. 😀

 3. Ajde, Dafe, svrni čoveče, pa da vidiš šta je uživancija. 😛 Nije Bgd tako daleko kako ti se čini.
  Kako mi nisi prepoznao kolena?! :)) Normalno da su moja. Vi’š kako sam se specijalno za ovu priliku izdepilirala. 😉

 4. meni su reke bzvz, mislim ruzne sa tom smeđom „bojom“ vode, (pogotovo Sava), to me asocira na prljavštinu čak i kad je reka čista…drugim rečima dok ne vidim svetlu plavu boju sa belim mehuricima nema nista od uzivanja 🙂

 5. @Didulidan: Pa dobro, verovatno nisi nikada imao prilike da dovoljno upoznaš reku, jer je njihova boja samo povremeno smeđa, zapravo je zelena. A reka nije samo voda, već postoji tu mnogo više stvari koje je čine divnom. Ali dobro, ne može svako to da oseti, ljudi vole različite stvari.

  @BLP: E, vidiš, kajak nikada nisam probala, ali mi deluje vrlo interesantno. Ja sam za to da uživam u onome što imam. Ne volim da zanovetam. 😉 A volim i jezera. U stvari, volim svaku vodu.

 6. doci cu Milice, razgovarali smo na tu temu…sada se stvarno razmisljam da dodjem…pricacemo preko zice

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *