Pismo, prijatelju umesto frendu

Draga moja drugarice,
I sada sa olakšanjem mogu da kažem – dobro sam, sve je super! Posle silnog iščekivanja i strepnje koja mi je rila po stomaku nekoliko nedelja, osećam se kao da sam ponovo dobila najlepši poklon, brižljivo upakovan, sa sve mašnicom. Uz vino za opuštanje posle svega. Sada mogu samo da dodam da smo šašave mi žene. Treba mnogo više da pričamo jedna sa drugom. I jedna drugu da učimo kako da se čuvamo i kako da konačno uživamo u onome što jesmo. Došlo je vreme kada teme kao što su modni detalji, plivanje, ljubav, zalivanje cveća stavljam ispred svih drugih velikih mudrih i belosvetskih tema koje prete da nas pojedu, uz lagano žvakanje. Ponavljaću svim ženama koje volim da jednom godišnje odvoje to sitno vreme i te nebitne novce i odu na ženske rutinske preglede, rizikujući time da čujem uzdahe i komentare da sam nepopravljiva keva. Iza svega toga stoji samo moja skromna želja da se izbegne patnja i da što duže budemo zajedno.
Mali princ

Posle svega, mogu uvek da se setim: Život je lep i nežan, i treba ga pustiti da trčkara slobodno, sa osmehom na licu. A leto nam za to daje vetar u leđa. Jeste, to i Crnjanski govori iz mene. Što duže plovim po njegovim ranim delima, sve više postajem sumatraista. Uskoro ćeš čitati o tome, čim završim svoj rad.

Pitala si me šta se desilo sa mojim nalogom na fejsbuku. Rastali smo se, sporazumno i u dobrim odnosima. Nije mu se dopalo što ne koristim svoje puno ime, meni se nije dopalo da ispunim njegov uslov i pošaljem mu neki od svojih važnih dokumenata sa najličnijim podacima. Ja sam celu tu onlajn igru doživljavala kao razonodu, i ovakav uslov, koji pomalo podseća i na ucenu, nije se uklopio sa mnom. Uostalom, sada znaš da me uvek možeš naći ovde, na mom starom dobrom mestu, dalje od gužve. U poslednje vreme mi je često nedostajalo.

Moram ti priznati da sam osetila olakšanje. Još jednom mi se pokazalo da nekim stvarima dajemo mnogo više prostora nego što zaslužuju, jer mislimo da su nam korisne, važne, čak neophodne. A možda samo ne dajemo mogućnost drugima. Napolju teče život – čike pecaju na Savi i pričaju viceve, deca trče i padaju, pa plaču i smeju se, bicikli prolaze, veš na terasi miriše, komšinica sa sprata ispod kuva kafu rano ujutro dok svi još spavaju, miris je predivan, parovi se ljubakaju na ulici i maštaju o zamračenoj sobici, po mogućstvu klimatizovanoj, neko uči novu veštinu, neko uči prve reči… napolju žive ljudi, i u rečima i u slikama i svet je jednostavniji uživo. Na policama čekaju knjige. U trafikama su časopisi. Postoje neki novi programi sa kojima možeš da biraš šta želiš redovno da čitaš. Danas sam naučila da se kosa može uviti i uz pomoć najobičnije trake za kosu, i saznala sam da sam ceo život loše stavljala ukosnicu. Jesi li ti znala da se ukosnica stavlja tako da ravan deo bude gore?! Smej se ti koliko hoćeš, ali meni je to bilo ravno malom otkriću. U fiokama leže neke zaboravljene sitnice. Ne znam ni koju bih pre od fotografija izradila. Lepo je setiti se nečega što si mislila da je zauvek isparilo. Uh, toliko je toga što treba uraditi u svojoj bašti.

Umesto jurcanja za informacijama koje iovako surovo napadaju naš nervni sistem, umesto čekiranja postignuća i građenja tuđe slike srećnog života u našoj glavi, ja sam se nešto zaželela trenutaka. Svojih. Naših. Ma, znaš o čemu pričam. Šaljem ti jedan dragocen.

Jedva čekam da te vidim. Uskoro!

7 oдговора на “Pismo, prijatelju umesto frendu

 1. Neverovatno, baš jutros sam pomislila na tebe, pošto te ne vidjam na pomenutoj mrezi 😉 Drago mi je da uživate i vreme provodite bez mnogo ekrana. Super tekst, mislim da nam svima fali malo više vremena napolju i sa drugom ljudima, da malo više živimo jer zaista „Napolju teče život“. A za ukosnicu pogledaj ovo, stavlja se naopako pa izvrne, kad vec pricamo o velikim otkricima 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=YzJQ88K2QQg

  Pozdrav od Jelene iz Novog Sada

 2. Super! I nemoj posle da kažeš da ne čitam cvrkutanje ( a u stvari sam došla zbog recepta za projice kah kah) 😀 Ljubim vas!

 3. Jelena, puno pozdrava za Novi Sad!
  Šta sve ta mala šnala može da uradi, čudo jedno! :))
  Nego, ono uvijanje kose… mnogo je dobro!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *