Nešto drugačije jutro

LavirintDa li ste ikada razmišljali o tome da legnete da spavate, a zatim se ujutru probudite kao potpuno nova osoba? Možda vam se to nekada i desilo. Meni jeste. Danas.

Postoji bezbroj knjiga na temu uspešnog života, na temu sreće i raja na zemlji. Veliki broj onih koji te knjige pišu i sami traže tu sreću, a neretki su i oni koji je nikada nisu ni dosegnuli, ali su videli da je popularno tragati za njom, da je mnogo onih koji su se izgubili u vijugavom lavirintu nečeg tako velikog i komlikovanog kao što je Civilizacija. Oni su našli svoj kutak u tom strašnom Lavirintu, našli su način da se u njemu slobodno kreću, jer su zaradili dovoljno da sebi priušte one proizvode savremenog društva koji će mu ili joj nadomestiti sve nedostatke u njegovom ili njenom životu. Ipak, ima i onih koji su sa nama nesebično podelili svoje iskustvo. Oni ne moraju biti mudraci, niti gurui (iako se neki od njih često upravo tako predstavljaju!). To su uglavnom oni koji su nekada bili u sličnoj situaciji u kojoj ste i vi, i oni su osetili kako ih famozni Lavirint guši. I tako su se potrudili da tajnu svog uspeha podele sa vama. Mislim da je to jedan jako plemenit čin. Navešću samo neke knjige sa takvom sadržinom: Biti srećan, kao i Sledi svoje srce Endrua Metjuza i dobro poznata Put kojim se ređe ide Skota Peka.

TavanPod uspehom ne podrazumevam plivanje u novcu, dobra kola, mogućnost da kupujete garderobu u najmodernijim tržnim centrima, niti da sebi možete priuštiti skupa putovanja sa svojom švalerkom ili švalerom, kako je kome milije. Uspeh jeste biti srećan.
Ovi priručnici vas samo mogu podsetiti na ono što vi negde duboko u sebi već znate, ali ste na štrapkanju kroz Lavirint to zaboravili. Nemate vremena da se setite. Kada uveče legnete u krevet, znate da postoji još nešto što niste uradili minulog dana. Sutra u isto vreme i u istoj situaciji nemate dovoljno snage da se prisećate šta je to, a nemate ni vremena da se time bakćete. I tako u nedogled. Dok u jednom trenutku shvatite da postoji jedan sobičak u vama koji uporno izbegavate da sredite.
Dosta vam je svega, potreban vam je odmor i udaljavanje od svih svakodnevnih stvari. Otključavate taj tajanstveni sobičak i shvatate da jedva ulazite u njega od paučine, prašine i nabacanih sitnica!
Ja sam juče čvrsto odlučila da otključam tu divnu prostoriju. Ali, avaj! Uguših se od prašine! Nikada nisam bila aljkava, ali ovo je zaista prevršilo svaku meru!

Kada uđete u naš stančić sve blista. Sve je čisto, sve stvari su na svom mestu. Nije mi problem da se svakodnevno posvetim sređivanju stana i mislim da je to moja velika vrlina. Ipak, sada shvatam da sam mnogo grešila što sam zaboravila da treba da ostavim malo vremena i za druge prostorije, ne tako vidljive drugima, koliko vidljive meni i koje drugi vide – na meni. Jer sređivanje unutrašnjeg prostora je preduslov za lep izgled, širok osmeh, odmerene reakcije, nenerviranje, za povećanje samopouzdanja, za prihvatanje i pružanje ljubavi, za razvoj samopoštovanja… Jednostavno – za sreću.

Soba Znam da nam sa svih strana govore da svakoga dana treba da odvojimo SAMO nekoliko minuta za ovo ili ono, ali ja iskreno verujem da svoje dragoceno vreme treba da podelimo tako da naš prioritet budemo mi sami. Nakon toga ćemo imati mnogo više snage i volje da se posvetimo drugima, a naš odnos biće mnogo više ispunjen ljubavlju i iskrenošću.
Mali princ je to rekao mnogo pre mene: “To je pitanje reda. Kada čovek završi svoje jutarnje udešavanje, treba pažljivo da uredi i planetu. Treba redovno čupati baobabe čim se počnu razlikovati od ruža, na koje mnogo liče kada su sasvim mladi. To je vrlo dosadan posao, ali veoma lak.”
Vi ste planeta za sebe. Negujte svoje vrednosti, a pobacajte sve ono što vam škodi, što je zastarelo, bespotrebno i što vas koči na putu vašeg razvoja. I još nešto… uživajte u tome!

6 oдговора на “Nešto drugačije jutro

  1. Sve to stoji i sve je jasno. Al’ da zaboravljamo redovno i da se bedacimo i kad nemamo mesta i vremena za isto i to je tacno…sjajno sredjivanje 😉

  2. Vežba je čudo. 😉 Mada, bilo bi lepo da se uvek kada se zaboravimo uključi neki alarm, čisto da se malo opomenemo.
    Inače, ovo što sam napisala je neki moj ideal, volela bih da mogu u potpunosti da ga ispunim.
    Podelite sa mnom začine ako ih otkrijete usput.

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *