Kada se sve skupi i stavi na gomilu…

Srećna Nova 2013!

… Ovo i nije bila tako loša godina. Mnogo sam vremena i energije uložila u introspekciju, i sigurno sam u tome i preterala. Jer, kada dođeš do jedne udaljenije tačke i okreneš se iza sebe, ostaje samo ono najbitnije. Kao:

Uživala praveći sa Ivanom nešto što se zove Apple Crostata, što je neka vrsta pite od jabuka. I protivno zakonu zdravog života, jela je ležećki uz čaj, dok se ne bih uspavala, slušajući kako se Ivan kreće kroz nepregledno i šarenoliko prostranstvo Skajrima.

Ponovo sela na bicikl, sa Sunčicom ispred sebe. Pustila se. I pevajući i ljubakajući se prođosmo tako kilometre, posle kojih se mirno spava.

Plivala, i plivala, i Sunce upijala. I probala domaći, grčki biter lemon. Piti hladno na plaži posle plivanja, a zatim dremkati sa mladunčetom na grudima.

Naučila kako nezgodne mogu biti posledice dugotrajnog i velikog stresa, i još nezgodnije to što ih je teško prepoznati i prihvatiti. U tom smislu, dobila sam ne nekoliko lekcija, već ceo intenzivni kurs života. Ostaje mi samo da vežbam.

Maštala. U glavi nekoliko romana napisala. Slatkalada, neko bi rekao, sa ljubavnim zapletima, nežnostima, emocijama, i mnogo slobode. Možda ih jednog dana i čitate, i možda budu tako dobre kao što su u mojoj glavi izgledale.

Ispisala stranice i stranice moje i Sunčicine sveščice. Beležimo kako rastemo, a šta nas muči. Ove godine sam možda ja od nje naučula više nego ona od mene.

Upoznala jedan novi svet, u koji me je Sunčica uvela. U tom svetu, dečica su drugačija, stidljiva su, svet upoznaju pipkajući rukicama, mnogo se vole i paze jedno na drugo. Tamo more ima zvuk, ali mu nedostaju boje. Zapitam se ponekad kako ja izgledam u njenim okicama.

Slušala grupu Soulsavers kao što sam 1998. celo leto vrtela Nirvanu. Ako volite Depeche Mode i Dejva, možda vam se i ovo svidi. Scorpions su svakodnevica. Nije to muzika, to je i književnost. I hrana na ripit.

Milica i Suncica na Torniku

Obula trekerice i rekla sebi da ja to mogu. A i moram. I krenusmo u šetnje po okolini Zlatibora. I uzverali se na Tornik. Videli neke mnogo stare bele borove, slušali zvonca okačena ovcama i kravama oko vrata, puzali po travi, po borovim iglicama, pa i po pešačkim stazicama, i cepali pantalonice. Sve dok baka tome nije stala na put i zašila zakrpe na kolenima.

Radila jogu, da se setim svakog svog mišića, a duša pevala uz Vangelisa i Majka Oldfilda.

Hladila glavu u maminom i tatinom bazenu, i grejala srce gledajući kako se podmlađuju igrajući se sa svojom za sada jedinom unučicom.

Ispratila brata u zemlju daleku Ameriku.

Čitala Pekića, Dilana Doga, knjige za decu. Ima u svemu tome neke sličnosti, verujte mi na reč.

Izašla u svet, ali stvarno. Dala dva ispita na fakultetu, ostao još jedan, koji upravo zakuvavam.

Kupila Cvrkutanje minđušice koje nosim svakodnevno, kao što nosim čarape.

Plakala, da nadoknadim sve ono što ne isplakah. Plakala i od tuge, i od zbunjenosti, i od sreće. Kako god, suze uvek nekako okrenu na dobro.

I nosila štiklice, haljinice i minđuše. One mi daju krila!

U stvari, sada vidim da bih mogla još toliko toga pobrojati ovde. Ali ostavljam nešto i za naredne tekstove, i za Novu 2013. godinu.

Budite zdravi, svoji, nasmejani i živite slobodno i kreativno. Isto želim i sebi.
Srećna Nova 2013!

10 oдговора на “Kada se sve skupi i stavi na gomilu…

 1. Toliko ste lepi, inspirativni, širite ljubav i pozitivnu energiju da bih mogla danima da slušam i čitam o vama. 🙂 Želim vam u Novoj Godini zdravlje, sreću… još puno lepih avantura i mnogo novog znanja. Ljubim vas. :*

 2. Long time no see… 😛 Inspirativno, kao i uvek. Sunčica je srećna što ima takve roditelje.

  Još jednom – srećna Nova godina, uz: mir Božji i Hristos se rodi. 🙂

  p.s. Thumbs up za Dilana! 😀

 3. Gile, ostavila sam se Dilana, jer je pretio da ugrozi moje učenje. :))) Posebno što sam počela da virkam i u druge stripove. 😀 A još kada sam zaplakala uz jedan strip, shvatila sam da oni nisu nimalo naivni!

  Vaspitačice, hvala! :*

  Mima, ljubimo i mi vas. 🙂

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *