Plave pećine, začinjene maslinovim uljem

Letnja atmosferaVeć nekoliko dana Ivan kuka kako hoće da se okupa na čuvenoj plaži Navagio, pa smo danas zagrejali točkove da prevalimo pola ostrva kako bismo došli do plaže Makros Gialos i platili prevoz brodićem do tamo. Ispostavilo se da je ovo bio pravi izbor, jer smo obilazak Plavih pećina i Navagia, izlet koji traje oko 3 sata, platili po 15 evra za svakog. Vožnja ne samo da je bila udobna, već i zabavna, a tome je pored prirodnih lepota doprineo i naš kapetan, nasmejan Grk koji mnogo voli da se šali. Tako je malo potrebno da se ljudi već osećaju lepše.

Čamac sa kojim smo došliGlisiranjem od oko 30 km na sat brzo smo stigli do predela gde su plaže najlepše i sve podsećaju na Navagio. Ovaj deo ostrva je sav u stenama i pećinama, a pojedini delovi izgledaju kao da se nalazite na Baliju ili Mauricijusu, makar prema onome što sam videla na slikama. Uvalice sa tirkiznoplavom bojom, bele stene koje potom prelaze u sitne kamenčiće i pesak, a sve okruženo drečavozelenom bujnom vegetacijom. Oni koji imaju svoje jahte došli su ovde da uživaju, a neki od njih gnjuraju i uživaju u podvodnom svetu.

Pogled odozgoNikada me ronjenje nije toliko zanimalo, šta više bilo mi je i strašno, ali ovde sam i ja otkrila jedan novi svet. Ivan se toliko izvežbao u ronjenju, a Dimitros kao profesionalni gnjurac mu je u tome i pomogao, i sada gnjuri na dah na velike dubine, i do 10 metara. Ponekad se malo naježim kada vidim kako duboko ide, ali mu i zavidim. Ima toliko lepih predela za ronjenje, da je prava šteta ako se u tome ne okušate. Ono što je meni najvažnije, jata raznih ribica vas radoznalo okružuju, što ostavlja poseban pečat. Ovde ima toliko raznih riba, ali im ja ne znam imena. Navagio je iznenada iskrsnuo pred nama! Ostali smo tamo oko sat vremena, ali to nije bilo dovoljno. Trebalo se i okupati, i izležavati, i šetkati po onom hladnom belom pesku, i slikati. Toliko motiva se pojavilo pred nama, da su se čula prepunila. Pogled odozgo je bio veličanstven, ali vredelo je svakog centa i truda doći i zagaziti na ovo divno tlo.

Predivan pesak na NavađuU povratku su nas sačekala još dva iznenađenja. U kontekstu sa ovim ostrvom stalno se pominju kornjače, ali niko nam do danas nije rekao da oko ostrva postoji 11 pećina u kojima žive foke! Jedna od njih je danas odlučila da nas pozdravi, podigla je svoju glavicu, bacila se u visinu i polako uvukla svoje masivno telo u tamnoplavu vodu. Mahnula nam je zadnjim perajem i nestala. Bila sam presrećna što sam uživo videla jednu od svojih omiljenih životinja.

Turistički brodićNaša sledeća stanica bila je jedna pećina, iz grupe Plavih pećina, koju ne bih ni primetila da nam kapetan nije skrenuo pažnju na nju. Na vodi je ležao jedan uzani prorez, a on nam je rekao da prođemo kroz njega i uđemo unutra. U početku mi se to nije činilo kao najbolja ideja, ali kada sam savladala strah i prošla kroz prolaz, pred nama se pojavila visoka pećina koja je išla nekih stotinak metara u dubinu. Ulaz u nju je bio vrlo neobičan, ali najlepši deo nas je čekao na izlasku, kada se sunce prelama kroz vodu otkrivajući njene izuzetne boje. Ovde smo baš mnogo ronili, a stene i korali raznih boja su izletali pred nas. Kao i nezaobilazne ribice veselih boja. Sa teškom mukom sam se popela na brodić koji nas je sada definitivno vozio u luku. Ovo kupanje je za nas tako kratko trajalo!

Tirkizna boja NavađaJoš malo smo posedeli na plaži Makros Gialos i lagano krenuli kući sa svega par evra u džepu. Ipak smo uspeli da kupimo ručak (giros od 2 evra po komadu) i umorni se vratili u apartman da se sredimo. Sledilo je veče u prodavnici suvenira, gde smo nabavili za svakog po nešto, da i njima uz razglednice koje smo im poslali prenesemo malo duha Zakintosa. Moji omiljeni suveniri sa putovanja su magneti, koji ne zauzumaju mesta u kući, korisni su, unikatni i svakodnevno vas podsećaju na to mesto. Nezaobilazni poklon iz Grčke svakako je domaće maslinovo ulje, i od ove godine i pasteli.

Plave pećineSvako veče pred spavanje namažemo se maslinovim uljem, što smo videli od meštana i naših domaćina. Maslinovo ulje za kosu, za kožu, u ishrani, naravno, ali posebno smo se iznenadili kada su nam spomenuli da neke stvari PERU maslinovim uljem! I mi smo okusili pozitivne strane maslinovog ulja, te mi je sada kosa meka i plavlja nego ikad, a koža elastična, osunčana i puna sjaja. Najčešće su vam prava rešenja za neke probleme na dohvat ruke i koštaju mnogo manje od onih koje pokupite sa polica supermarketa. Kali nihta!

2. IX 2008.

<<Početak dnevnikaSledeći dan>>

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *