Свет је један: Романи за млађе основце

Слободно време је увек добро испунити нечим забавним, другачијим, нечим опуштајућим и корисним, што захтева самоћу а уједно представља и одлично друштво… То је право време за добру књигу!

Млађи основци већ су успешно савладали читање и писање, и сада су спремни да се ухвате укоштац и са обимнијим текстом, који ће им додатно помоћи да научено утвде и да своју писменост обогате новом формом, круном писане речи – романом.

Такође, њихови светови сада се убрзано мењају и у складу са тим деца жуде за темама које ће у њима пробудити интересовање, које ће их ганути и помоћи им да боље разумеју све велико што им се свакодневно дешава или што имају прилике да виде у својој околини.
Са тим променама деци је потребна писана реч по мери њихових нових потреба, и зато ће се они радо окренути књижевности која храни њхову жељу за знањем, разонодом и лепим.

🌎 🌍 🌏

Свет је један је едиција Креативног центра која обухвата романе за два узраста: за децу од 9 до 12 година (млађи основци) и за децу од 12 до 15 година (старији основци).

Првом групом обухваћено је преко 30 романа намењених млађим основцима, а њих одликују сви квалитети потребни да младог читаоца уведу у свет зреле књижевности коју ће волети.

Упознавање деце са романом

Роман је сада нова форма у дететовом читалачком искуству, и оно њега упознаје постепено: избор књижевних дела је својим обимом прилагођен нивоу дечје писмености, а крупна слова и илустрације које овде допуњују, тј. дочаравају текст, помажу му да роман лакше и брже доживи као себи близак тип књижевности. И ако је визуални утисак изузетно важан за први сусрет млађих основаца са романима, приче представљене у књизи, допадљиви ликови за које се деца везују и/или се са њима поистовећију (толико да их и прате и у наредним књигама, будући да неке од њих имају наставке или чак прерасту у серијале), живи дијалози који дочаравају овај фиктивни свет, авантуре које се пред њиховим очима одигравају док читају, кључни су елементи које ће допринети да дете читање уврсти у листу својих омиљених активности.

Заједно у свету

Наслов едиције Свет је један носи симболично значење – теме којима се одабрани романи баве универзалне су и тичу се сваког детета. Пријатељства, уклапање у околину, лудорије и друге авантуре, породичне и школске размирице, наклоњеност машти, рађање првих љубави, покушај разумевања како ствари у свету функционишу, решавање различитих проблема… Иста питања, среће и туге повезују децу широм света.

С друге стране, наслов едиције упућује на још једну вредност романа обухваћених њом, а то је занимљива чињеница да њихови аутори потичу из свих крајева света – од Јапана, преко Норвешке и Финске, до Ирске и Немачке, па и наше и земље региона. Тако да, поред тога што деца имају прилике да се упознају са радостима и потешкоћама које деле са својим вршњацима, ма где они живели, она им такође пружа прилику да упознају и специфичности и посебности земље из које књига потиче. Тако деца уживају у најмагичнијем од свих путовања, у лету по нашој јединственој планети, и то – на крилима књижевности. Упознајући бројне културе, они се упознају и са локалним особеностима универзалних тема, и на тај начин уче шта је толеранција и како се прихвају различитости.

Неке нове књижевности

Управо та, географска и поетичка разноликост једна је од најзначајнијих вредности ове едиције. Романи обухваћени њом пружају читаоцима ту драгоцену могућност да поред уобичајене, најраспрострањеније, англосаксонске књижевности упознају и препусте се даљем истраживању неких занимљивих, алтернативних савремених књижевности из просторно и културолошки нама удаљених поднебља и земаља попут Скандинавије, Ирске, Белгије, Јужноафричке републике…

Порука је јасна: деца широм света уједињена су и блиска упркос својим специфичностима.

За све оне који су у потрази за занимљивим књигама савремених аутора из целог света препоручујемо три интересантна, топла и духовита романа из едиције Свет је један за млађе основце:

“Хедвига”, Фрида Нилсон

У овом роману шведске ауторке Фриде Нилсон свако поглавље је нова авантура у првом разреду девојчице Хедвиге. Живот у црвеној кући Енгаторп, која се налази далеко од свега, и поред све лепоте није спречавао да девојчица осећа страшну досаду, и била је у праву да ће полазак у школу променити све. Већ првог дана приметила је девојчицу Линду, која је одмах постала и њена најбоља другарица, а кроз поглавља пратимо њихове догодовштине, заправо несташлуке, током те прве, посебне, школске године. Враголаста девојчица испричаће нам како је “отровала” свог друга Рикарда, како је добила најружнију “јеж” фризуру, како је неочекивано прославила свој осми рођендан, па и како је њен Снупи успео да изгуби шортс током летовања на Родосу, на самом крају школске године.

Пуна ведрих, дечјим главицама обликованих ликова које свакодневно срећу, овај роман приближиће нам како живе и испуњавају своје време деца у удаљеним деловима Шведске. И поред бројних суза због испада, ово је књижица у којој преовлађују забава и смех.

А прича о девојчици Хедвиги има и наставак – “Хедвига и Макс-Улов” прати њене авантуре током другог разреда.

“Неваљалци”, Милош Кратохвил

Догађаји из ове књиге познатог чешког писца за децу Милоша Кратохвила можда јесу невероватни, али су и могући, посебно када постоји пријатељство попут овог које имају

дечаци Михаил Соучек и Филип Фиалка. Они су ученици трећег разреда, имају истанчану моћ запажања, бујну машту и велико срце, али то њихова учитељица Вучица, родитељи и остали бројни одрасли као да не увиђају. Тако њих двојица увек уместо хероја испадну ништа друго до – неваљалци, и уместо сата као награде, како то обичну бива, добију опомену у свеску, и то за своја добра дела која су некако пошла наопако. Мада, није ни да су сви одрасли против њих… Михаилов тата захваљујући бриљантним идејама и догодовштинама свог сина добија инпирацију због које зарађује новац, а шумар им својим причама из младости помаже да боље разумеју нека важна животна питања, по која редовно свраћају у шуму. Тамо, у шуми, у тој старој чеки, другачије се мисли, то каже и Михаилова забринута тетка-психијатрица. Додуше, и у шуми ствари могу да се окрену наглавачке, чиме се направи још једна у низу збрка са одраслима…

Урнебесним Михаиловим и Филиповим авантурама смејемо се и у наставцима ове књиге “Неваљалци 2: Духоловци” и “Неваљалци 3: Чаробњаци”.

“С њим и без њега”, Зигрид Зеварт

Овај роман немачке ауторке Зигрид Зеварт заправо је прича десетогодишњег Лина, дечака који живи сам са мамом, има најбољег пријатеља Маурија, воли рок музику и не жели превелике промене. Ипак, све почиње да се мења када се његова мама поново заљубљује, а овога пута у њихов стан се полако увлачи Хоте, који је толико тога, што није до сада био ниједан други од маминих момака. Лина сада преплављују нова осећања, топла и пријатна, а са заједничким путовањем на море почиње да машта о томе како ће њихов дом сада ипак чинити троје, и како ће он коначно имати тату, посебног и другачијег од других, тату на коме би му и његов најбољи пријатељ Маури позавидео. Успут и од Мауријеве сестре Алине, као и од школске другарице Лили, учи још штошта о љубави…

Од среће и полета до туге и усамљености… И поново назад. Овај роман прича о сукобима жеља између деце и одраслих, и открива нам како постоји више начина да се ствари реше повољно и у нашу корист.

⛅️🌤🌤🌤⛅️

Уживајте летећи на крилима књижевности!

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *