Pirinčana kaša od reči

Kineska knjigaOvih dana radujem se i pri samoj pomisli da nam možda uskoro više neće biti potrebne vize. To je utrlo put mojoj mašti, koja je već počela da kuje planove gde ćemo i kako ići, što mi je do sada delovalo možda ne kao dalek san, ali kao suvišan utrošak energije i previše cimanja – da. Dok ne dobijemo zeleno svetlo, koristim ono što imam, grabeći svaku priliku koja mi se pruži. Tako sam juče posetila, ni manje ni više nego – Kinu.

Moja kuma imala je tu čast da diplomira Kineski jezik i tako se zaljubi u kinesku kulturu uopšte, što ju je odmah po završetku studija odvelo u Peking na usavršavanje. Bilo je to one godine kada se čitava Kina spremala za Olimpijadu, a to joj je davalo posebnu draž. Pošto i sama gajim naklonost prema toj u svakom smislu nama udaljenoj kulturi i njenim ljudima, pa i Istoku uopšte, njeno interesovanje i jednogodišnji život u Kini je samo pothranilo moju radoznalost.

Trenutno ona radi na magistarskom radu baveći se savremenom kineskom kratkom pričom. Nisam mogla da odolim a da ne zavirim u njene knjige i beleške, pa sam odlučila da jučerašnji kišoviti dan provedem u njenom društvu šetajući po tajanstvenim putevima Istoka.

Naš madagaskarski jasminU središtu njenog interesovanja jeste kratka priča savremenog pisca Bo Yang-a, Pirinčana kaša od longyan-a. Već u samom početku može se naslutiti da nemamo posla sa tekstom na koji smo navikli, da je u pitanju nešto gde se  podjednako uključuju znanje i filosofija, ali i osećaj i intuicija… Nešto na šta naš moderni, zapadnjački duh nije navikao, čime nam je ova priča još primamljivija.

Neobavezan razgovor o ovoj kratkoj priči neočekivano se nastavio do kasno u veče, a nismo ni verovale da ona sadrži ogromno bogatstvo saznanja, značenja i tumačenja, posebno kada se imaju u vidu snovi. Ukoliko sam vas makar malo zainteresovala za kinesku književnost, možda biste za početak mogli da potražite knjižice koje će vam doneti nešto novo, Zalazak Sunca (Plato) i Zašto nema muzike (Čigoja). One predstavljaju zbirke moderne kineske kratke priče. Uskoro, kada rad bude bio gotov, možda ćemo vam Pirinčanu kašu malo više otkriti, a do tada se pozabavite preporučenim.

I Štucko uživa u jasminuKuma i ja ovog puta nismo obezbedile kineski čaj od jasmina, ali me je zato jutros na terasi dočekalo prijatno iznenađenje. Naš jasmin je procvetao i time nam ulepšao terasu. Uspeli smo da ga uslikamo, ali još uvek nismo u mogućnosti da vam dočaramo njegov predivan miris. Jasmin je zaokružio naše putovanje Kinom, jer ova biljčica vodi poreklo upravo odatle. I verujte, prepuna je reči.

P.S. Naša biljka sa slike je Madagaskarski jasmin. O njemu možete pročitati tekst koji sam pisala na Svetu biljaka.

10 oдговора на “Pirinčana kaša od reči

 1. Jasmin, onaj običan, je jedan od mojih omiljenijih cvetova. Čaj mi se, pak, nije dopao. Da li vaš miriše slično običnom? Liči mi pomalo na jorgovan.

 2. Škrabalice, miriše slično običnom, ali mnogo intenzivnije. Kada ga unesemo u kuću, zamiriše nam cela prostorija. (Ne unosimo ga često zbog bitange na slici iznad.) Podseća na cvetić od jorgovana, ali je mnogo krupniji, kao od voska i u jednom buketiću ih bude 5-6, ne obrazuje se grozd kao kod jorgovana. Uh, gde me na njega podseti, obožavam ga!
  Inače, na linku koji sam dala imaš i sličice kako biljka izgleda u saksiji, ali i u buketima. Ja sam htela da se on nađe i u mom bidermajeru, ali ga u to vreme nisu imali.

 3. Ne mogu da uđem na stranu gde je taj tvoj tekst…

  Molim te da, ako prilike dozvole (izd. kuća, prava, tako to…) kao nastavak ovog posta jednom staviš neke rečenice iz te knjige. Mene si odmah zainteresovala, čim je nešto novo i drugačije, moram to da vidim! 😀

 4. Iju! Kako ne možeš da otvoriš? Uh, možda je sada potrebno prijavljivanje… Će sredimo nešto!
  Čim rad bude odbranjen, onda ću vam otkriti i malo više od priče, nemaj brige. 😉 Za sada moram ovako, diplomatski. Nego, gvirni malo u nekoj knjižari ili biblioteci u Zalazak Sunca, naći ćeš je tamo. 😀
  Pravo da ti kažem, setila sam se tebe dok sam pisala ovo, baš sam pomislila da bi se tebi dopalo nešto ovog tipa.

 5. Jedno vreme sam kao manijak iskljucivo citala samo kratke price. Antologija americke, britanske, francuske… Nisam se jos bavila kineskom, a svakako bi bilo interesantno. Kad se sledeci put vrnem u domovinu, potrazicu 🙂

 6. Jaooo, kakvo iznenađenje! Evo i Štucko nabio njušku u monitor da vidi druga. 😉
  Tedi je mnogo lep. I jasmin mi se sviđa, oću pelcer.
  Ljubi ga u vrh njuške!

 7. Evo, ne bih da budem narcisoidna, ali želela bih da podelim sa vama jednu pesmu.

  POZIV NA ČAJ OD JASMINA

  Uđite, odložite svoju tugu.
  Ovde možete da ćutite.
  R. Kunze

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *