„Mali, dobri svet“ Findusa i Petsona

Torta od palačinkiŽivot je mnogo jednostavniji u manjem svetu, kao što je Petsonov i Findusov. Pravi svet – svet TV i interneta – postao je prevelik i prebrz, suviše komplikovan za razumevanje. Previse loših, čudnih i zlih stvari se dešava koje ne samo da su teške za dete da ih razume, nego i odraslom čoveku. Zato može da bude pravo olakšanje da boravite u manjem svetu neko vreme. Mislim da zbog toga mnogi Šveđani vole da provedu nekoliko nedelja letnjeg odmora u starim kućama na selu, sa mnogo nižim standardima nego što su navikli. Okruženi prirodom, žele da se približe sebi i da se isključe iz velikog, nerazumljivog sveta oko sebe.

Sven Nurdkvist, švedski ilustrator i pisac za decu, intervju za list Danas

Zamislite da vam neko ponudi da raspust provedete u jednom udaljenom švedskom selu negde u brdima, na ovećem imanju koje čini kuća, stolarska radionica, ostava sa nezamislivim obiljem alata, sitnica i čudima od starih stvari, sa kokošinjcem i velikom baštom. OK, tu je i poljski WC. I tavan. I nepoverljivi, priprosti susedi kojima svašta pada na pamet. Ali iznad svega, tu su čiča Petson osobenjak tvrde naravi i meka srca, i mačak Findus nestašan, radoznao i željan avantura, kao svako normalno i zdravo dete.

Tipičan predstavnik odraslih takav stil života može nazvati čistim oblikom eskapizma, smatrajući ga neozbiljnim, (dalekobilo) detinjastim ili nedovoljno ambicioznim za savremeno doba, u kome se traži širok raspon znanja, dostupnost informacija, učešće u školicama, kursevima, radionicama, niz veština koje će vas jednog dana, konačno, dovesti do sreće i blagostanja… Ma, nebitno. Ko šiša odrasle. Pa i Petson spada u tu zabludelu kategoriju, ali ipak razume da je igra svrha svakog detinjstva i da je svakodnevni život sam po sebi dovoljan da se u njemu dete upravo pomoću nje u svakom smislu razvija i ostvaruje. Selo je izgleda idealan ambijent za to. Uostalom, ni povremeni beg od stvarnosti nije tako loš. Jer kada niste načisto sa nečim, možda je najkorisnije rešenje na neko vreme lupiti Pauzu i izgubiti se u cartvima Mašte i Igre.

Findus i PetsonOkosnica svih avantura u koje su upleteni i drugi, mahom životinjski stanovnici imanja, ipak je skroman i tih porodični život u kome vladaju ljubav i razumevanje. Na kraju dana sedi se za istim stolom uz večeru i čaj i pričaju se priče, lišene ljutnje, straha ili bilo čega uznemiravajućeg što dolazi spolja. Zato ste kod Findusa i Petsona na sigurnom – možete se uživeti u nestašluke jednog mačka i njegovog Čiče bez ikakvog straha da ćete biti kažnjeni, jer je kod njih sasvim normalno skoknuti do prvog grada na biciklu koji se raspada, samo da bi se donelo brašno za palačinke, sasvim je okej i igrati se kampovanja u dvorištu, ili praviti lažnu kokošku kako bi se postavila zamka za tobože krvoločnu lisicu. Okej je imati i loš dan. A tada je super imati nekog ko će umesto tebe znati šta će ti pomoći… i povesti te na pecanje.

Tekst je jedan nivo priče, a ilustracija je drugi. Višedimenzionalan, nežan i lelujav, prepun neverovatnih, minijutarnih detalja koji se dodatno otkrivaju sa svakim novim čitanjem, crtež dočarava svu slobodu i širinu ovakvog dečjeg sveta. Posebna draž je u tome što Sven Nurdkvist oživljava svet domaćih životinja, čineći ih krajnje šarmantnim u svojim „ljudskim“ osobinama. Takođe, uhvatila sam sebe kako na svakoj stranici kao u fusnotama tražim mala, skrivena bića koja, poput nekih slatkih kućnih duhova paralelno žive svoje male fantastične živote, i potpuno neprimećeni učestvuju u događajima iz priče.

U svakom slučaju, kao i kod svakog putovanja, prijaće vam da malo promenite sredinu, mentalitet, okruženje, navike. Prijaće vam da se razgaćite i igrate onih starih igara, bez plana, vremenskih ograničenja i jasnog cilja, bez obećane plakete ili nagrade. Biće vam lepo što vam je pružena mogućnost da slobodno budete dete. Bez obzira u koju se starosnu grupu u ovom trenutku ubrajate.

PredstavaNeku od osam knjiga o Findusu i Petsonu, koliko ih je kod nas objavljeno, možete kupiti u Kreativnom centru.

2 oдговора на “„Mali, dobri svet“ Findusa i Petsona

  1. Obožavamo Findusa i Petsona! I obožavamo tu posebnost, emotivnost, jednostavnost, kojom zrače knjige, ali i vaše Cvrkutanje o njima i o stvarima koje volite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *