Лет(ња) авантура

Нисам сигурна која од нас две се више радује летњем распусту. Али зато смо са пуном сигурношћу утврдиле да ће нам за њега бити потребно: мало раскошних врућина, згодних за глуварење, много воћа и воде, и брдашце књига.
Нека смо и неозбиљне, али прави одмор опире се плановима. Оно што озбиљни, одговорни људи зову „досадом“, то допушта души да бира чиме ће се разонодити. А задовољна, сита душа, чуда чини и лепоте ствара. Или пак открива неке вешто сакриване приче из прошлости и, бришући са њих прашину, ожиљава их под светлошћу новог сунца.

Роман за (условно речено) млађе школарце „Клуб летећих тетака“, пољског писца за младе Рафала Витека, прича нам Емилову и Соњину пустоловину у Загубићима, малом забаченом месту где су их њихови родитељи послали током летњег распуста. Емил и Соња, досуђени брат и сестра, сада имају бескрајно време пред собом да се свађају, успут проналазећи начине да испуне досадне, дуге сате којима обилује свако загубљено место, трпећи придике старе, ћакнуте тетке, чији су заточеници. Како им се макар у почетку чини.
Ипак, никада није све тако црно, може да буде само много другачије од онога на шта смо навикли. Тетка Сташин подрум крије старе бицикле, густа трава заклања трошне куле, тетку покреће топло срце, а село крије неке своје тајне. Ако нове шашаве ликове које успут сретнемо украсимо ауром чудног, из себе истресемо све оне бољке које вучемо из града, а своје туге обојимо хумором, имамо сјајну књижицу за лењо летње поподне. Баш онакво какво нам је потребно.

„Она га и дан данас тражи на небу…“

Авантура коју читамо сместила се у простор између две реченице, два временски удаљена потписа на хладном, мемљивом зиду куле чије кружно степениште води у висине:

Овде су биле Сташа, Јошка и Ула… Прва гадна, друга јадна, трећа рогобатна, 15. јун 1947.
и
Овде су биле Сташа, Јошка и Ула… Прва крезава, друга грбава, трећа ћопава, 14. 8. 2008.

Тетка Сташа у свом срцу чува љубавну причу за коју су до сада знале само њене најбоље другарице из детињства, а сада је поново покренули ови „градски баксузи“, када су вођени својом досадом и очајем открили Књигу летова.
А љубавне приче, када се једном откључају, утабавају стазу ка облацима. У старом, заједничким снагама обновљеном балону, на њој има места за све. Укључујући и вас!

Роман „Клуб летећих тетака“ Рафала Витека недавно је изашао из штампе. Пронађите га у књижарама, у издању Креативног центра.

А у прилогу погледајте мој први покушај видео-приказа књиге. Луна и Нина су ми помогле да перфектно одрадим посао.

Одговори

Ваша имејл адреса неће бити објављена. Неопходна поља су означена *