Где живе ментално јака деца?

“У реду, хоћемо онда прво да прошетамо?”
Седеле смо за трпезаријским столом, она бесна, ја очајна, или тако нешто. После толико натезања и енергије бачене у нигде, нисам била ни сигурна како се та наша ситуација зове. Њене свеске су биле разбацане по столу, понека је лежала и на поду, исто је било и са оловкама. Овсена каша коју сам с толико пажње и љубави и топлог мајчинског срца спремила, развлачила се преко свега тога. Заједно смо је просуле, вукући је свака на своју страну, а једним делом је завршила на мојој књизи, управо овој о којој вам пишем. Нисам стигла претходно ни да је фотографишем за приказ, а овас умешан с чоколадом и бананама цедио се са књиге.

Наредила сам свом вриску који је кључао изнутра да ућути. Само две речи Проћи ће, истетовиране у мом мозгу, убедиле су ме да станем. Идемо да прошетамо, па ћемо да смислимо како ћемо даље, идеја ме је водила.
Скочила је без размишљања, прихвативши је.

Једно правило спречава хаос, а 13 их срећу гради

Ништа не може да нас натера да напишемо и одлучно почнемо да усвајамо тако јасне, концизне, строге одлуке као граничне ситуације, оне у којима се све преокрене наглавце.
Исто је било и са Ејми Морин, психотерапеуткињом која се цео свој радни и животни век бави породицом и њеним растом, на толико различитих начина.

Први пут сам је упознала преко TED-а, где ме је освојила својом причом о менталној снази, о томе шта је она и начинима да се изграђује, полако и сигурно, слој по слој. Па да, у том тренутку није било случајно што сам налетела баш на њу. Цела моја свакодневица састојала се у томе да држим своје саставне делове на окупу. И поред тога, тихо су ми клизили из руку, а ја сам се још тише распадала. То баш нико није примећивао.

Управо на једној таквој личној раскрници Ејми је написала тих првих 13 правила за менталну снагу (а тринаест је наравно срећан број, и мени је посебно драг). Они су попут оних дречавих стикера који вас подсећају на задатке које треба да обавите, с тим што њена правила раде супротно, али с истом сврхом. Ова правила су ту, на дохват ваших мисли, да вам вриште шта да НЕ радите.

То су она правила по којима меримо и процењујемо све оно што радимо, сва наша понашања и одлуке. То су правила која су ту била испрва да нас сачувају. Тек после су нас градила. Јер смо упорно вежбали. Приручници за родитеље су моћно оружје, кажем вам.

Како израстају ментално јака деца?

Ова правила касније је пренела и на породицу и односе које градимо са својом децом. А као родитељи, наш главни задатак је не да децу одгајамо, већ да им помогнемо да одрасту. Да бисмо могли да им помогнемо и будемо им стабилна подршка, исто као и у авиону у случају губитка кисеоника, прво морамо да помогнемо себи. Истина је да ментално јака деца расту у окриљу ментално јаких родитеља. Што нас поново доводи до Рада на себи.

Радећи на себи не градимо своје мале себичне, самодовољне светове, већ стабилне особе као чврсте темеље за срећу наше деце. Звучи можда једноставно, али и када родитеље питате шта им је у животу најважније, они одговарају: “Да ми дете буде срећно”.
То и јесте истина, стварно. Иако није све тако једноставно.

Али да кренемо лагано — шта све чини срећно, стабилно дете.

Камење о које се спотичемо

Свако Ејмино правило упућује на једну кључну грешку коју правимо, објашњавајући притом на примеру из ауторкине праксе зашто је та грешка заиста тако лоша и какве невоље нам доноси. Онда нас доводи до тог дивног Аха! момента, када можете сами код себе да препознате ту исту појаву или понашање, постанете их свесни, а онда се са њима фино и љубазно упознате, да бисте их разумели. И шта онда?

Нервирате се што вас неко није боље научио када сте били мали, што нисте то схватили раније? Не, онда имате, тачку по тачку, савете предлоге шта можете да радите. Па ви онда видите где бисте и како могли да их уклопите, на свој начин и сходно вашим потребама и животном стилу. Из мог искуства, када дотле дођете, више и не размишљате превише – радујете се да пробате. Јер промене су ту зато што неки стари обрасци више не раде.

Ми живимо неко ново време, мењати се значи прилагодити се значи опстати.
Књиге нису настајале да би нас училе, већ је процес био обрнут — оне су рођене из наше потребе за учењем. Родитељи су ипак само деца која и даље расту.

Решења на зубатом сунцу

Сутрадан, након нашег инцидента са овсеном кашом, седела сам на зубатом сунцу и читала књигу, док је она радила са својом дефектологицом. Понела сам и маркере и хемијске и стикере, климала главом на сваку реченицу, летела преко пасуса, смејала се и кукала себи у браду, одустала и од белешки, јер понеле су ме идеје.
И пре свега чињеница да решења увек има, па чак и да нисмо сигурни да је то то, увек има нешто на чему можемо да радимо, да се играмо, да пробамо.
И када је дете немогуће!, и када дете има посебне потребе (све више, ваљда како растем као човек и родитељ, некако немам потребу да користим ову етикету), и када пубертет куца на врата а ти уређујеш сопствене хормоне и разноразне статусе, и када… Ах, живот!

13 је срећан број

Ево укратко шта сам ја све научила од Ејми, а ви изволите књигу у руке, на сунце или под ћебенце или по сред кухиње у хаосу, изведите своје закључке. И пробајте, играјте се.

Шта све мама и тата говоре детету, да би оно порасло велико и срећно, и једног дана поносно на своје родитеље:

🌸1. Ти ниси жртва.
⭐️2. Гризе ме савест, али не дам да ми поједе и тебе.
🌻3. Желиш ли да будеш нарцис или херој? Нарциси су сероње, чисто да знаш.
🌈4. То су само папирна чудовишта, ти страхови!
🌷5. Нећемо поремећену хијерархију, овде сам ја, а ово је твоје место, и све супер.
🍀6. Здраво, перфекционизаму, стари давитељу.
💫7. Само је одговорна особа – зрела особа, а то си ти.
🍓8. Неће ништа да боли! Шалим се, хоће. Али то је океј.
🌞9. Изволи, упознај своје емоције. Е сад научи да их контролишеш.
🍄10. Грешке се дешавају, нормално, и на њима се учи.
💐11. Ово су правила, она граде добре навике, то је дисциплина. Казне су немоћ.
💛12. Не мора да буде лако, важно је да ваља.
🧁13. Твоје животне вредности су твој темељ. И смисао твог пута. Никада их не заборављај.

📚

У младој издавачкој кући Arete, пуној боја, верују да књиге нуде безброј потенцијалних живота. Зато није необично што је ова књига објављена управо код њих. Наручите је баш овде! И уживајте у новој могућности. ⭐️

13 pravila mentalno jakih roditelja

7 oдговора на “Где живе ментално јака деца?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *