Деца и различитости: Емпатија се учи

Деца су немилосрдна”, кажу.
“Деца су зла.”
“Ови нови клинци појма са животом немају.”
“А у шта ће тек израсти!”, самоуверено и искусно поентира за будућност света забринута одрасла јединка. Док истовремено панично окреће главу од свега што не разуме, укључујући и сопствено дете.

Посебни пријатељи живе уз нас

Када су ме позвали из “Пчелице” да ми представе своју нову едицију, била сам одушевљена и самом идејом да се овакве књиге остваре и заједно са осталим све разноврснијим књижицама ставе деци на располагање.

Четири сликовнице са једним важним циљем.
Четири сликовнице са четири јунака. Сваки од тих јунака (и јунакиња!) понео је по једну упадљиву особину, печат, или медицинским термином: дијагнозу.

Необичан дует (Деца и сабовидост)
Породица вилењака (Деца и парализа)
Мали шахиста (Деца и наглувост)
Сањин свет (Деца и аутизам)

 

Свака од књига има и свог хероја – то је животиња-наратор, која за децу представља најбољег пријатеља, биће од поверења, који такође блиско дели свакодневицу са нашим малим јунаком, истовремено му помажући у остваривању богатог детињства. Кућни љубимац за родитеље иовако представља неког ко ће детету помоћи да постане “бољи човек”, развијајући у њему емпатију, између осталог. Ове топле књиге то не губе из вида, допуштајући сваком детету да поверује да и само може да буде херој.

Сликовница је форма која обједињује уметнички израз (језички и сликовни) са поруком коју детету жели да пошаље – ненаметљиво, забавно, маштовито. Ова сликовница уз све то најмлађима нуди и вредности, и то оне које је до недавно било тешко представити а не упасти у претерану сентименталност, којој детињство није склоно. Читајући ове динамичне, визуелно допадљиве и модерне сликовнице, деца од најранијег узраста не само да се уче толеранцији, већ је прихватају као нешто сасвим природно.

Да бисмо учили њих, морамо прво да преиспитамо сопствено знање. И уверења.

Лоше понашање у најранијем узрасту није дететов проблем, већ родитељев.
Одраслима је потребна подршка, стварно. Онима којима није јасно, који би волели али не знају како, онима који се плаше јер не знају шта треба да раде.
Онима који раде са децом, типичном, али и оном мало или много другачијом. Првима ће ова књига бити вредно наставно средство, јер ће својој дечици лакше приближити тему осетљиве деце која живе у њиховом блиском окружењу. Оне ће скинути завесе страхова и предрасуда које друштво сада већ по навици негује, и показати како су “недостаци” и “инвалидитет” само једна од препрека за прихватање другог, никако нужност која нас трајно раздваја.
Другима ће ове књижице пружити додатну мотивацију и самопоуздање. Оне ће им поручити: “Видимо вас, добродошли сте.”

Уз помоћ одраслих наша деца ће за почетак прићи онима који су дуго, исувише дуго, боравили у изолацији, у четири зида, у својим малим световима чије су баријере били принуђени да бетонирају, који нити су могли нити су знали како да искораче у свет за који су рођени. То што живимо у времену у коме им је то омогућено и допуштено, огроман је напредак, и благослов. Учинити да им то иступање буде пријатно и испуњавајуће, корак је даље. Тај корак ћемо направити сви заједно.

Сећате се, бавити се дететом је диван и надасве одговоран задатак. Сада имамо и вредне књижице које нас на том путу могу усмеравати.

🌟🌟🌟

Едиција “Посебни пријатељи” у издању издавачке куће Пчелица из Чачка (аутор Горан Марковић, илустровао Алекса Јовановић) добитник је награде УЛУПУДС за најбољу дечју едицију у 2019. години, која је додељена на овогодишњем Сајму књига у Београду.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *