Blanko 2018.


Odmah da vam kažem da ništa ja ne verujem u to okretanje novog lista u trenutku kada se kazaljke poklope. Prvo, svi mi imamo raštimovane satove. Drugo, u ponoć nekome gori kolač u rerni, neko već odavno spava snom pravednika, a neko je pijan ko letva. Ko je tada u stanju da se bavi odlukama?
I pored svih prošlogodišnjih novogodišnjih „rezolucija“, spiskova, planova, tamo negde sredinom aprila ja sam zaista okrenula novi list. Nije bilo vatrometa niti šampanjca, jelke ni na vidiku, ni traga od džinglbelsa, sve je prošlo bez okačenih slika. Tiho i bez pompe, niko nije ni znao, sve sam počela ispočetka, resetovala sam se pokunjeno poput zabagovane mašine.

Kalendar nam služi da se lakše orijentišemo u vremenu, da pomaže nema dileme, ali budući da smo ga sami smislili, teško mu je u potpunosti verovati. Sa zvezdama je drugačije.

Sigurno znate da vam uvek želim sve najlepše, zdravlje i ljubav pod obavezno, jedno bez drugog nekako i ne ide, i sve one sitne krupnice – pare, uspehe, trenutke, prijatelje. A vi to lepo rasporedite po sopstvenom ukusu i potrebama. Jer samo vi valjda znate šta želite. Ako ne znate, prvo se pozabavite time.

Pored toga, ima i nešto što sam otkrila ove godine, nešto što ni sama nisam bila svesna koliko je važno i vredno. Ne morate da prođete te tamne tunele koje sam ja prošla, verujte mi na reč. Jer, u tim aha! momentima čuči moja novogodišnja čestitka namenjena svima onima koje volim. A ima vas.

1. Detoksikacija

Svi danas manje-više možemo da se prehranimo, pa i s nogu zdravo da jedemo, sve se to da organizovati. Ali hrana i nije toliko bitna, na kraju krajeva. Tu gorčinu prema svetu, prema drugima, taj osećaj usamljenosti, izdvojenosti, straha za sve i svašta, pa i tuge, te loše emocije koje imamo prema poremećenim vrednostima, mračnim vremenima u kojima živimo, ili pogrešnoj državi i naopakim ljudima – nema vitamina i minerala, niti suplementa, koji to rešava. Kada jednom shvatite koliko je nerealnih očekivanja u vama, ali i da ste dovoljno vredni da budete deo ovog sveta, i da svuda u njemu ima mesta za vas – stvarnost postaje lepša i jednostavnija, a crni oblaci prolaze pored vas i idu dalje, svojim putem. A vi idete svojim. Jednostavno je – niti se vi bavite njima, niti oni dotiču vas. Stvarno verujem da svi moji prijatelji imaju duhovni kapacitet da to i uvide. Dakle, loše emocije su prirodne i normalne, ali ne gajite ih predugo i prečesto u sebi, jer nagrizaju. Vaš posao je da čuvate svoje sunce. I tako svaki dan. Veliki je to posao, ali se isplati.

2. Olabavite uzde

U redu je da imate svoju predstavu kako bi život trebalo da izgleda, ali imajte u vidu da je on malo slobodniji od vas, i da voli da šara i nijansira. Možda u stvari samo ne voli savršenstvo, a preterana kontrola koja je danas u trendu, upravo njemu teži. Slavim dan kada sam poletno preskočila bačene stvari na podu, i uprkos njima sela da se odmorim. I nedelju u kojoj nisam stigla sve da ispunim, i sasvim mirno rekla sebi: Okej, biće dana. I trenutak u kome sam slegnula ramenima na gužvu na auto-putu, i pustila muziku. I to olakšanje kada prihvatite da su ljudi kojima ste okruženi takvi kakvi su, i da ih svejedno volite, i da je to dovoljno, sasvim, divno dovoljno. (Jeste li primetili koliko ljubav ne kontrolišemo, a koliko ipak mnogo pruža i nama i drugima? Toliko o smislu gajenja kontrol-frika u sebi.) A posebno sam procvtala onda kada sam sebe ostavila na miru, prestajući da se pritiskam da moram da budem ovakva ili onakva, kada sam dala sebi dozvolu da ne budem briljantna. Kada sam poklonila sebi prostora i vremena koliko mi je potrebno. I zamislite, svet nije stao!

3. Radite

Ma ne mislim da ne izlazite iz kancelarije, bljak. Posvetite se nečemu. Gradite. Ulepšavajte, pojednostavljujte svet, pomažite mu. Napravite sebi neku malu misiju, projekat. Svaki posao je lep i ima smisla ukoliko mu ga vi udahnete. Svaki posao može biti lep. Fan fekt: to sa parama nema baš mnogo veze, mada je lepo kada ima.
Pa moram i da vam se pohvalim, da radim na jednoj divnoj knjizi, konačno.

4. Igrajte se

I u hrani, i u ljubavi, i u oblačenju, i u poslu, i u rekreaciji, i u ozbiljnim stvarima, i na ulici, i u kupovini. Igrajte se kroz muziku, jurcanje sa detetom, maženjem mačke, posmatranjem reke, ogovaranjem muških. Igrajte se i otkrivanjem sebe, bez eskapizma, pustih ostrva i meditacija. Igrajte se u snu, i u izležavanju (i to je dozvoljeno ponekad!). Pa ja, evo, ne znam bolji način da se očuva duh, a i telo, od te zlatne niti igre koju možete da provučete kroz svaku poru života, onog svakodnevnog. Da se nadovežem na tačku broj 2 – život se mnogo više raduje igri nego kontroli, mnogo joj je naklonjeniji. Pri tom, igrati se ne znači biti neozbiljan, već samo opušteniji i u ozbiljnim stvarima. (Tih zbog njih sam i bila prisiljena da dođem do ove četiri tačke.)

To su moja ovogodišnja kalendarska dešavanja. Naravno da su i zvezde tu uplele svoje prste, ali to će ostati zabeleženo na nekom drugom mestu.

Nego, kad smo već kod zvezda, već danima me raduje saznanje da je 1. januara pun mesec. Nekako se slaže uz datum i uz blanko beležnicu.

U Novoj 2018. godini uvežbavajte svoju sreću, ljubi vas Mica
sa svojom menažerijom,
Ivan, Sunčica, Nina i Luna

6 oдговора на “Blanko 2018.

  1. Divno, Mico! Tvoje reci su tako pitke i prijatne za usi i dusu, bilo je i vreme da pomislis na knjigu
    Hvala na divno izrecenim zeljama i savetima. Ja ih vec odavno slusam, samo se vise ne secam ko mi ih je preneo. Bice da oni lebde svuda okolo, pa se samo usele u nas kad vide da smo predaleko odlutali. I znas sta? Ovo stvarno radi!
    Sve najbolje tvojoj nasmejanoj osuncanoj porodici!

  2. Haha, jeste, tu su saveti, samo treba vreme da ih primetimo, malo pažnje da ih saslušamo i shvatimo, i prostora da ih primenimo… Ali, znaš i sama, za dobar savet nikad nije kasno! Hvala ti na lepim rečima. Veeeliiiki pozdrav za Rona. Baš sam srećna što sam ga upoznala, i to je još jedna od radosti prošle godine. I što sam tebe konačno ponovo videla, u jednom osveženom, sunčanom izdanju… :*

  3. Neverovatno koliko se moj svet promenio od kada smo Ron i ja skupa.. Na bolje. On ima neku čarobnu moć da ljudima ulepša lica – njihovim sopstvenim osmehom. Tako, da ti se čitavo biće ozari iznutra, pa zablistaš osmehom spolja. I tako svaki dan iznova. On ti uzvraća pozdrave i kaže da ste mu vi pokazali šta optimizam zaista znači. Zračite.

  4. E, pa, draga moja Slado, imala si sreće što ste naišli jedno na drugo. Mada, nije to samo sreća i puka slučajnost, ako idemo onome čemu težimo, što smo bliže, sile privlačenja su sve jače. 😉 I srodna duša je tu! 🙂
    Zahvali se Ronu na divnim rečima. :*

  5. Evo, skoro da je Januar utekao tu pred nasim ocima, a ja konacno nadjoh momenat da „prosetam“ tvojim napisanim stranicama . Kao i uvek Mico, svaka tvoja rec navodi na duboke zivotne samoanalize.
    I kakav god finalni ishod bio, jedno je sasvim sigurno. Zivot treba ziveti uvek i u svakom momentu, a na tom putu obavezno primetiti I plavo nebo, I pcelu i cvet, osetiti miris detinjstva, uzivati u muzici.

    Tebi, Ivanu I Suncici, mnogo toplih zelja I srecnu 2018 od srca zeli ,
    sa druge strane sveta , Orhideja.

  6. Draga Orhideja, znaš li samo kako si nas sada obradovala! Drago mi je što si tu, i što i dalje ponekad svratiš ovde. Hvala ti na divnim željama, i mi vama želimo sve najlepše, a pre svega ljubavi i zdravlja. I biću srećna da mi pošalješ još neko lepo pisamce, da nam kažeš šta nam vi lepo radite, kako su golubovi, kako je bašta, a kako kolekcija Deda Mrazeva… 🙂 Veliki poljubac za drugi kraj sveta! :*
    Sunčana ekipa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *