Tata i pelene

Naša SunčicaMislim da je vreme da Cvrkutanje vrati svoj stari sjaj – devojčica nam je sve jača i polako se bliži dan kada će doći svojoj kući! I dok mama peče zanat na Institutu, presvlačeći i hraneći naše malo-veliko blago, uz obavezna maženja, tata ukrašava sobu, kreči, kupuje ukrase i osnovne potrepštine. A red je i ovde da se javi.

„Tamo i nazad“ je drugo ime za knjigu Hobit, ali tako se može nazvati i ovaj naš put do deteta. Kada vidiš dno, ili si blizu dna i nešto te opet baci u visine, kao bandži. Posle svega, da li je sve ovo imalo nekog smisla?
Nekako mi se uvek čini da se ništa ne dešava slučajno, pitanje je samo da li ćemo tu novonastalu situaciju uspeti da iskoristimo (i ostanemo koliko-toliko normalni) i nađemo smisao i u nečemu što apsolutno nije išlo u našu korist. Ili je bar tako delovalo u trenutku dešavanja.

Sunčicin ormarićPrevremeno rođena beba se razlikuje po mnogo čemu. Ona se borila za goli opstanak od samog trenutka (prevremnog) rađanja. Proživljavala je nešto što najveći broj beba neće (srećom) nikad. Kao i njeni roditelji – kako se oni osećaju i koliko strepe znaju samo roditelji koji su bili u istoj situaciji! I niko drugi.
Bebama nikad dosta topline, nežnosti, maženja, dodira, ušuškavanja u toplu maminu ili tatinu ruku i nuškanja u mamine grudi. U toku prvih meseci ona je usamljena, daleko od mame, naučena da se sama igra i uspava u sterilnim uslovima inkubatora, uz sve one iscrpljujuće kontrole i testove, kojih ima mnooogo.

Detalj Sunčicine sobiceMnoge stvari koje se kasnije (ne)preporučuju kod beba rođenih u terminu, ovde su drugačije: nije dobro da beba plače, poželjno je da povremeno spava sa roditeljima, kao i da sisa kada god hoće i koliko hoće. Ovde „satnice“ ne postoje. Čak može i da se uspava u toku sisanja, zajedno sa mamom. Ne možete razmaziti prevremeno rođenu bebu.
U svemu uvek ima i pozitivnih stvari, pa tako i ovde – ta deca su obično dosta samostalnija, psihički jača i pozitivnija od svojih vršnjaka rođenih u terminu. Što se nekako i uklapa u celu ovu priču. Čak je i mamino mleko jače i u sebi sadrži stvari koje se ne nalaze u mleku od majki koje su bebe rodile u terminu. Priroda sve balansira.

Pilence sa ormarićaU svakom slučaju, mnogo možemo naučiti o životu gledajući ove majušne borce kako ne odustaju i bore se za svaki atom života, kakva god da je situacija. Često pomišljam da ima više pozitivne energije u biću od 590 grama, nego u 2 tone odraslih, prosečnih ljudi. I koliko god vam se čini da ih aparati drže u životu, situacija je zapravo drugačija: aparati i doktori im pomažu, jer prava borba se odvija u njima, ostali samo mogu da ih prate i poguraju da uspešno stignu do cilja. To nipošto ne umanjuje trud, znanje i zalaganje lekara, koji su, što se Instituta kod nas tiče – vrhunski!

Naša malena-velika devojčica ima 2 kilograma i prešla je u krevetić. Pravo je živahno i umiljato stvorenje, ali već pokazuje i svoju ovnovsku narav i „fazone“, jer tačno zna šta hoće i koliko hoće.

I sad, zašto sam ja u naslovu spominjao pelene?

Pa… kako se to radi? Da ne ispadnem smotan kada mi ćerkica stigne kući? :shy:

34 oдговора на “Tata i pelene

  1. Predivna vest za kraj ovog dana 🙂
    Bas sam dugo mislila o tome sta je to dobro u takvim stvarima, i upravo to sto si i ti sam smislio – to sto je Suncica vec covek i po a ima samo 2 kg. 🙂
    Uzivajte 🙂

  2. Ovakvim divnim vestima se odavno nadam i redovno posecujem ovu stranicu ne bi li ih videla:-) Ma samo da mala princeza dodje kuci i sve ce doci na mesto videcete:-) Zelim vam svu srecu i uzivajte sa svojim malim cudom:-)

  3. Uvek mi pođu suze radosnice…. Posećujem vašu stranicu, jer je stvarno pozitivna, uprkos svemu i po ko zna koji put kažem, kao da se već dugo znamo, iako se nismo nikad upoznali… Čuvajte vašeg malog anđelka i samo hrabro!
    P.S. I ja ću biti mama 🙂

  4. Ivane, TI ces tako lepo menjati pelene da ni Milici neces dozvoliti da to radi. TI nisi obican tata – TI si SUNCICIN tata ! Ona je dala sve od sebe a i TI ces . Pozdrav i ZIVELE PELENE !

  5. Draga SUNCICE, ti si prelepa.Savrsena. Nismo se upoznale , ali ja te obozavam i hvala TI sto si nam svima pokazala koliko si izuzetna -tako mlada a tako sposobna! Samo napred devojcice i pusti malo i tatu da te presvuce- on misli da je to tesko- pomozi mu pa neka se pravi vazan.Ljubim te, a ti poljubi mamu i pazi molim te da ne primeti da te volim koliko i nju.

  6. Draga Nadice, mnogo mi je drago što nas pratite i što nam dajete takvu podršku!! Sve sam pročitao i preneo Milici koja vas puuno puuuno pozdravlja! Mi se zaista nadamo da ćemo u što skorije vreme doći i do vas, svi skupa!

    Jasmina, pa to je odlična vest!! Čestitamo!! Kada je termin?

    Goco, Škrabalice, Vrapče/ArtMistakes, Marice – hvala! Ja sam se sa pelenama malo šalio jer je to često noćna mora svakog novopečenog tate. Još dok je Milica bila trudna ona je mene zezala kako ću ja biti zadužen za pelene, jer je njoj to kao gadno… Hehe, sada ih menja sa osmehom na licu i raduje se svakoj kaki! 😀

  7. Kako je to čudno sa tim bebama, ovde u našem okruženju je puno bebaca došlo na svet u skorije vreme, a ja imam utisak da su odrasli, (tj. njihovi roditelji, uprkos savakoj odgovornosti koju imaju prema tim malim anđelčićima) nekako podetinjili, kao da su dobili novu igračku koja mrda i koja je živa ! 🙂

    Termin je 7.2.2011. Tata je rekao: „Bože, šta ja da radim sa dve Vodolije!“ 🙂

  8. Znaš onu rečenicu „videćeš ti kada dobiješ svoje…“? E pa, sve je tako. 🙂
    Naša beba još uvek nije kročila na prag svoje kuće, ali osećaj koji ti se javi kada držiš to malo žgepče, kada te gleda i smeši ti se – TO se ne može opisati, samo doživeti. Još smo nas dvoje pride izmučeni strepnjom, nemirima i još gomilom stvari, ali opet – vredi. I to ja još ovo pričam kao tata, a verujem da su majke još više vezane zbog trudnoće, porođaja i dojenja.
    A kako li će tek biti kada nam Sunči stigne u kuću… eeee!!

    Vodolije su super, Milica je podznak vodolija. 😉 Pozdravi muža i pitaj ga – a šta nas troje da radimo, svi rogati! Jedna mala ovčica, druga krava, a treći jarac? 😀

  9. Zahvalio se na pozdravu, ali kaže da i dalje na zna šta će. 🙂 Daj Bože da sve bude u redu. Još mi je daleko ta tema porođaj i slično, ali se sva raznežim kad vidim nekog malog bebuljana.
    Vama će baš biti živo! 🙂 Ma nek ona stigne kući i da sve bude kako treba! Puno vas pozdravljamo i držimo vam palčeve! 🙂

  10. Divne vesti, radujem se zajedno sa vama. 🙂 Ovnići su vesela i razdragana dečica, tvrdoglavi, a ako ne mogu da isteraju svoje onda te smuvaju na osmeh i jednostavno „moim teee“ 😀

    Tako maleno biće, a već je postala pravi junak. Ljubimo vas i grlimo sve i jedva čekam da Sunčica dođe svojoj kućici. 😀

  11. Hvala na pozdravima. Zadovoljstvo je sve vece, a strepnja sve manja, sto mogu da vas pratim i rastem sa vama “rogatima“ . Da niste rogati, da li bi ste ovako sve izgurali ,a narocito uporna OVCICA ? Raduje me i to da cu biti jedna od stanica na vasim putovanjima. Pozrav i poljupci „devojkama“ .

  12. Uh,kako sam srećna sto osećam to slatko ushićenje u tvom glasu koje nagovestava skori dolazak Sunčane devojčice kući. I odmah se setim tih prohladnih dana u martu mesecu pre godinu i po i nekog čudnog osećaja u stomaku-da li je napokon i to moguće? Bićemo skupa,ponovo? Da li je sve bilo samo ruzan san i noćna mora? Da li su se sve te ruzne stvari desavale u nekom stranom filmu strave i uzasa?
    Pa,da!
    Zivot u stvari kreće onoga trenutka kada Sunči stavis u koritance da okupas prve večeri kada krene na spavanje u svoj krevetac! I ne prestaje!
    Spremamo vatromet za taj dan!

  13. Jaaaaaaoooooo :)))))

    Sobica je divna 🙂 Zuta kao sunce, ma sve joj pristaje i ime i boja. Preslatko! I kako cu sad ovako ceo dan da se pilavim na poslu? 🙂

    p.s. Kako je u Frankfurtu hladan i kisovit dan, bas me ogrejase slike sobe 🙂

    Ljubac

  14. Eto, nema me par dana, a ono novosti! Ali divne novosti od kojih smješak ne silazi sa lica 😀
    Dragi Ivane, ne sumnjam ja da se nećeš snaći oko pelena, mislim da će ti Sunčica i tu „pomoći“ jasno i glasno 😉
    Soba je divna, prava sunčana, a ja vam želim (a i nama) da to Sunce raste i jača…
    Pozdravi Milicu, a Suncu malom velikom najveća pusa! 😀

  15. :)))))
    hvala, hvala sto si nam javio kakva je situacija..i to pozitivna, divno divno…
    soba je prelepa
    zelim vam lepe dane…najlepse

  16. Puno vam svima hvala na divnim željama! Ne znam kome pre da odgovorim! 🙂

    Nadice, hvala ti što si nas se setila! Da li veruješ da smo nas dvoje zaboravili na godišnjicu, tj. datum u jednom trenutku? Sve se vrti oko Sunči!! 😀

    Tek ću ja da postavljam sličice sobice kada nam dođe kući!!

    Sve vas puno pozdravlja novopečena mamica – Milica! Prenosim joj sve pozdrave i komentare.

  17. Da je bilo tamo i natrag, bilo je…to samo vi znate.

    Vazno je sada jedino da ste stigli do slatkih briga i kako ce tata sa pelenama 🙂
    Veoma sam se obradovala lepim vestima…
    Mnogo poljubaca za Suncicu … ♥…

  18. Ovo malo-veliko sunce je preslatko!!!!! I sobica joj je prelepa!!! Sve sijaaaaaaaaaa….
    Ljubim vas punoooo, a posebno tog malog-velikog heroja, koga cu nadam se uskoro upoznati:)

  19. Konačno je Sunašce tamo gde treba da bude!
    Uh, ja opet imam problem kad gledam sličice… Suze naviru od sreće što je konačno sa vama! Ljubim do neba!

  20. Da te ne poznajem, pa da se i zabrinem… 🙂
    Moja Mici i ti ste super/hyper/sajber roditelji u to sam sigurna. Za vas je to maciji kasalj. Kad smo kod toga, kako vam je Stucko? 🙂
    Ljubite mi Sunshine, nadam se da se vidimo uskoro!

    Jelena Dj.

  21. Hehe ma nije teško, naprotiv 🙂 Samo da dobro stegneš, da ne spadnu ili da ne procuri : )))
    Sada sam desetak dana čuvala sestrinog sina od 8 meseci i bojala sam se da jače zalepim da ga ne steže, kad ono, pelena „pobegla“ u levo :mrgreen:

    Puno mi pozdravi Milicu, ljubim vas i mislim na vas 🙂

  22. Ivane, kako si i sam napisao:

    „Proživljavala je nešto što najveći broj beba neće (srećom) nikad.“

    Međutim, na žalost – to su stvari koje se dešavaju bez da na njih ikako utičemo. Ja rekoh milijardu puta već – čovek od Vas može samo da uči!

    I, s te strane, siguran sam da će Vaše iskustvo zabeleženo ovde na Cvrkutanju nekome jednom pomoći. Neka to bude i jedna jedina beba i njena porodica – verovatno će im biti makar malo lakše da prožive sve to znajući šta ih čeka u toj borbi. Sad bi moja bakuta rekla da ne slutim… Ali realnost je takva kakva je.

    Elem, najvažnije je da ste izdržali. Najiskrenije se divim Vašoj hrabrosti i strpljenju i želim Vam da to ostane iza Vas, a da od sada proživljavate uvek i svuda samo lepe terenuke.

    Pozdrav i sve najbolje, drugari! 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *