16. January, 2008

Englesko seloGodine 1998. imala sam taj običaj da svoju maštu rasplinjujem mislima o staroj Engleskoj, verovatno zato što sam tada najviše čitala dela engleske književnosti. Što je najzanimljivije, momak u koga sam tada bila zaljubljena (a danas moj muž :o) ) je otputovao u tu, meni tajanstvenu zemlju, što je pojačalo moju ljubav prema istoj, a i prema njemu. I kada sam konačno dočekala da se vrati, našli smo se u jednom klubu na čaju i iako nije u pitanju bio engleski čaj (koji i danas u našim kafićima spada u ekskluzivno posluženje), imao je više nego prijatan ukus. I sasvim neočekivano, preda mnom je zablistalo nešto što mi i danas izgleda kao da je izašlo iz moje glave – pravo u kalup za modeliranje!

Kućica 1U pitanju su engleske, ručno pravljene kućice Lilliput Lane, koje, koliko god rustično izgledale, nemaju tako dugu tradiciju. Godine 1982. ovu firmu je osnovao Englez Dejvid Tejt, zajedno sa svojom ženom i dve ćerke, zaljubljenik u engleska sela i uopšte unutrašnjost Engleske, koja je bogata tradicijom i nekim starim vrednostima. Ovo su minijaturne kućice koje na sasvim autentičan način predstavljaju kopiju prave kuće koja zaista i postoji, ali je isto tako često dorađena, doterana i nalickana kao da u njoj i danas zaista neko živi. Stvarno lep način da se sačuvaju stare vrednosti, zar ne? Ne znam da li je to zbog moje tadašnje zaljubljenosti, ali ja sam u toj kućici praktično živela mesecima, pa i godinama, a često mi i sada to sanjarenje nedostaje, da ponovo “uđem” u tu svoju kućicu. Dok ih posmatrate kao da možete da čujete pucketanje drva u kaminu, porodični smeh i mačku kako prede, da omirišete kolače koji se peku i da polako i mirno utonete u san…

Nažalost, ove romantične kućice ne mogu se pronaći u našim prodavnicama, jer se još niko nije dosetio da ih prikaže ljudima koji ovde žive. A svakako bi bile interesantan i upečatljiv poklon, a ko zna, možda bi neko postao i sakupljač istih. Jer, u svetu postoje oni koji sakupljaju ove kućice i prave svoje kolekcije, često čitave varošice! To je lep hobi za one koji imaju smisla za ovakve stvari, osećaju ih i imaju novca da to sebi priušte, jer svaki ručni rad ima svoju (opravdanu) cenu.

Kućica 2Ove slatke arhitektonske skulpture su me privukle i zbog preciznosti kojom su izrađene. Prvi korak je posmatranje realnog modela, odlazak u engleska sela, fotografisanje, pažljivo razgledanje kućica, kako bi model bio što uverljiviji. Zatim se ta kućica, u dosta smanjenim proporcijama (npr. visina moje kućice, koja se zove Granny’s Bonnet je 5.5 cm), izrađuje u vosku, sa svim svojim najsitnijim detaljima (puzavica koja se penje na krov, bunar u dvorištu, mačka koja mjauče na vratima, trošan krov ili kamene stepenice urađene kao mozaik), da bi kasnije ta voštana masa poslužila kao kalup u koji će ići specijalna masa, amorfit (licenciran od strane Liliputa), od koje će, dakle, biti konačan model ovog malog ručnog rada. Posle toga se kućice premazuju posebnom masom, koja služi kao podloga za boju, da bi se, konačno, ručno oslikavala. Dakle, mašine ne učestvuju u procesu pravljenja kućica, samo ljudska ruka. Možda i zbog toga one u sebi sadrže toliko draži?

Kućica 3Svaka kućica nosi svoje ime, a najčešće su to vrlo lepa imena, poput: Rose bouquet, Golden years, Sweet William, Best friends… Kućicu dobijate u kutijicama koje joj obezbeđuju ugodno putovanje, a svaka od njih ima svoju priču, kao i sertifikat.
Postoji i Klub sakupljača kućica, koji su međusobno povezani i zajedno uživaju u svojim kolekcijama, a u okviru Fabrike kućica postoji i muzej posvećen isključivo engleskoj seoskoj arhitekturi.

Ako ste u mogućnosti da poručite neku od njih, učinite to i javite mi koliko vas je to usrećilo. 🙂

Ovaj članak je napisan u Wednesday, 16. January, 2008 u 3:25 pm i nalazi se u Dome, slatki dome, Kaleidoskop. Možete pratiti komentare ovog članka preko RSS 2.0 izvora. Možete napisati komentar ili koristiti trekbek sa vašeg sajta.

15 komentara na “Liliput lejn – Obličje jedne nostalgije”

bas se lako pamti poručuje:

ovo izgleda sjajno. ne verujem da cu postati kolekcionar, ali znam par osoba kojima bi se ovako nesto svidelo. odlicna ideja za poklon 😉

Milica poručuje:

Pa, drago mi je što te je moj tekst inspirisao. 🙂 Eh, ja bih volela da postanem kolekcionar, ali mi nedostaje malo novc… ovaj, vremena za to. 😉

bas se lako pamti poručuje:

postoje neke skole ucenja koje kazu da je vreme novac 🙂

Milica poručuje:

Trebalo bi da počnem da pohađam te vredne kurseve.

IvanB. poručuje:

Ekstra izgledaju,… a za pravljenje mislim da su potrebni zivci i strpljenje.

Milica poručuje:

Ivane, pored toga potrebna je spretna ruka i odličan vid. Na ispitu iz ovog drugog odmah padam. A baš bih volela da ih bojim!

bas se lako pamti poručuje:

danas mi je stigao paket sa dve kucice. dve meni veoma drage osobe ce dobiti sjajan bozicni poklon 😉

Milica poručuje:

Eee, strava, baš mi je drago što sam te primila na njih! 😀
Koje su, kako se zovu?
Ma, nema da omaneš, to je za današnje pojmove vrlo neobičan i poseban poklon. 🙂

Šoljica engleskog čaja | Cvrkutanje poručuje:

[…] obradovalo je saznanje da sada i kod nas po sasvim pristojnim cenama moogu da se kupe kućice Liliput Lane, o kojima sam već oduševljeno pisala. Bilo ih je divno videti na okupu, i to uživo, jer sam do […]

Bubullina poručuje:

Diiivan post, bas me je inspirisao na nesto…
I divan je blog, naleteh slucajno, a posle 2 procitana posta vec je ubacen u RSS 🙂

Milica poručuje:

Bubilina, drago mi je, samo uživaj ovde i zabavljaj se!
Da, i ja ponekad volim da odem na njihov sajt i gledam nove kućice, stvarno je inspirativno. 🙂

sanja poručuje:

gde kod nas mogu da se kupe liliput lejn kucice

Milica poručuje:

Iako sam gore napisala da se kod nas ne mogu naći, skoro sam nešto od njih videla na Terazijama 12 u radnjici The English Pot. Ako oni nemaju, možda znaju kod koga ima.

Branka poručuje:

srdačan pozdrav ima kućica , svakoga negde čeka njegova…. pogledajte pozdrav Branka

Džiadžojka poručuje:

Hello! Ja imam Twinkle Twinkle Little Star kućicu i Maharajah’s Well.
🙂

Mnogo su slatke!!!

Napišite komentar

XHTML: Možete koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>